EVROVIZIJA: Predstavnik Srbije se bira na festivalu "Beosong"

Na festivalu koji će biti održan u martu biće izvedeno 15 kompozicija, a numera koja dobije najviše glasova gledalaca predstavljaće Srbiju na "Evrosongu" u Švedskoj

Nakon tri godine, predstavnik Srbije na "Pesmi Evrovizije" će ponovo biti izabran na festivalu koji se ovoga puta zove "Beosong" (ranije "Beovizija") koji će biti održan u martu, a pobednika će izabrati gledaoci koji će glasati putem SMS poruka.

- U skladu sa finansijskom situacijom, "Beosong" će biti organizovan u studiju RTS-a, uz direktan TV prenos. Za festivalski format smo se ponovo odlučili, jer smo želeli da malo osvežimo način izbora - rekla je Duška Vučinić Lučić, šef pres-službe RTS-a i izvršni direktor projekta "Pesma Evrovizije Srbije".

Po njenim rečima, "Beosong 2013" će trajati dva dana i na njemu će biti izvedene numere koje će biti izabrane na konkursu koji će RTS raspisati 1. decembra, a koji će trajati do 20. januara.

Prve večeri festivala, u polufinalu će se takmičiti najviše 15 kompozicija, a u finale će se plasirati pet pesama koje su dobile najviše glasova gledalaca. Druge večeri, u finalu će biti ponovo izvedene najbolje plasirane numere, a na "Evrosong", koji će biti održan u maju u Malmeu u Švedskoj, ide kompozicija koja dobije najviše glasova.

Da podsetimo, od 2010. do 2012. predstavnik Srbije je biran "po pozivu", između nekoliko numera koje je komponovao kompozitor koga je odabrao RTS.

(Telegraf.rs)