Hrvati tvrde da je Bitka na Neretvi njihov film (VIDEO)

Kako navodi agencija Hina, međunarodni projekat sa više producenata, od kojih je deo bio okupljen u Udružene jugoslovenske producente, ubuduće će se na međunarodnoj sceni prikazivati kao film hrvatskih autora

OPET UBIJAJU JUGOSLAVIJU! Najveći filmski ratni spektakl bivše Jugoslavije "Bitka na Neretvi", po trvrdnjama "Jadran filma" iz Zagreba i režisera ovog ostvarenja Veljka Bulajića, od danas službeno pripada hrvatskoj kinematografiji!

Kako navodi agencija Hina, međunarodni projekat sa više producenata, od kojih je deo bio okupljen u Udružene jugoslovenske producente, ubuduće će se na međunarodnoj sceni prikazivati kao film hrvatskih autora.

Izvršni producent bio je "Jadran film", i ubuduće će, odlučeno je nakon dugogodišnjih pregovora, biti jedini ovlašćen da zastupa film, prenosi agencija Hina. Pored međunarodne distribucije, "Jadran film" će preuzeti zaštitu autorskih prava - osim Bulajićevih i snimatelja Tomislava Pintera, kompozitora Vladimira Krausa Rajterića i scenografa Duška Jeričevića.

- Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali film, manipulsali njime, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja ni moji saradnici za to nikada nismo dobili novac od autorskih prava - naveo je Bulajić, i dodao da je na projektu bilo 80 odsto filmskih radnika iz Hrvatske.

Pogledajte insert iz filma "Bitka na Neretvi"

Dosadašnja distribucija u bioskopima i na televizijskim programima često je, kako tvrdi, obavljana nezakonito, a kvalitet prikazivanih kopija bio je tehnički nezadovoljavajući.

- 'Bitka na Neretvi' snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata kod nas. Film je imao veliku gledanost -samo u Jugoslaviji gledalo ga je više od četiri miliona ljudi, uz 350 miliona u svetu. Popularnosti filma pridonela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće zvezde, bili i slavni Jul Briner, Sergej Bondarčuk, Orson Vels... - podsetio je Bulajić.

Godinu dana nakon što je snimljen, bio je nominovan za Oskara u kategoriji stranog filma, a pre tri godine na festivalu u Moskvi uvršćen je među deset najznačajnjih filmova o Drugom svetskom ratu, i u paketu s ostalim izabranim naslovima krenuo u svetsku bioskopku i televizijsku distribuciju.

(Telegraf.rs / Tanjug)