OLIVER STOUN: Tito je bio div

- U Americi smo sve zemlje pod komunističkom vlašću doživljavali kao iste, nismo znali da postoji vrsta liberalnijeg komunizma kakav je Tito vodio u Jugoslaviji - rekao je režiser u Zagrebu

Poznati američki reditelj Oliver Stoun u Zagrebu je, u sklopu šestog "Subversive festivala", pričao novinarima o različitim temama, navodeći da mu se ne sviđa ujedinjenje Evrope, da sada "umesto komunizma imamo terorizam", a smatra da je nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio div.

- Mnogi tadašnji komunistički predsednici uklonjeni su s vlasti, većinom od strane SAD, ali Tito je ostao. U Americi smo sve zemlje pod komunističkom vlašću doživljavali  kao iste, nismo znali da postoji vrsta liberalnijeg komunizma, kakav je Tito vodio u Jugoslaviji - rekao je Stoun.

On je napomenuo da su ljudi, koji su tridesetih godina prošlog veka bili simpatizeri Komunističke partije, koja je bila legalna organizacija u Americi, nakon Drugog svjetskoga rata postali progonjeni.

- Umesto komunizma, danas imamo terorizam. Kao što se tada gledalo dvogledima u noćno nebo,  kako bi se uočio sovjetski neprijatelj, tako se danas pribojavamo terorista. Posebno nakon poslednjeg bostonskog slučaja - rekao je poznati režiser.

(Telegraf.rs / Tanjug)