UMESTO EVROSONGA: Turci pokreću Turkoviziju, učestvuje i Bosna?

Kako je planirano, na ovom takmičenju će učestvovati 20 država, među kojima su autonomne regije i pokrajine. Pored Azerbejdžana, koji je potvrdio učešće na ovom festivalu, pozivi će biti upućeni Severnom Kipru, Kazahstanu, Kirgistanu i navodno Bosni i Hercegovini

Turska državna televizija (TRT) odlučila je da pokrene projekat pod nazivom "Turkovizija", koji je sličan "Evrosongu" i koji će sadržati obilje pesama, zabave i kostima.

Ideja za osnivanje ovog takmičenja nastala je nakon što je Turska odlučila da se povuče s najveće svetske muzičke manifestacije, pošto se ova zemlja nije slagala s načinom na koji se glasa na "Evroviziji", kao i sistemom prema kojem "četiri velike zemlje" idu direktno u finale, prenosi portal Klix.ba.

Prema planu, na "Turkoviziji" će učestvovati 20 država, među kojima su autonomne regije i pokrajine, poput Tatarstana u Rusiji ili Krima koja pripada Ukrajini. Azerbejdžan je već potvrdio učešće na ovoj manifestaciji, a takođe biće pozvani Severni Kipar, Kazahstan, Kirgistan, a spekuliše se da će poziv biti upućen i Bosni i Hercegovini.

Međutim, Turci sada imaju nameru da svoj festival podignu na mnogo veći nivo i tako postanu ozbiljna konkurencija "Evrosongu".

- "Turkovizija" se ne treba upoređivati sa "Evrosongom". Taj festival će imati svoje mesto u turskom svetu i izgraditi svoj brend. Bez obzira na to da li Turska učestvuje na "Evrosongu" ili ne, ovaj festival će ići napred i iz godine u godinu biti sve veći - rekao je ministar obrazovanja Nabi Avci.

(Telegraf.rs/izvor: Klix.ba)