EVROPO, STIŽEMO: Srpski brendovi kojima ćemo osvojiti svet! (FOTO)

Srbija treba da predstavi svoju hranu, turizam, rakiju i festivale, ali i da zaigra na kartu gostoprimstva svojih građana. Stručnjaci smatraju da je naš najbolji brend, ipak, Novak Đoković

Na formiranju brenda "Srbija"  nije se radilo godinama, a nije se ni ulagalo u promociju naše zemlje u svetu. Pored finansijske situacije, na putu promocije nalazila je i politička situacija. Stručnjaci veruju da je političkoj nestabilnosti došao kraj i da Srbija konačno dobija priliku da se promoviše u svetu.

Bora Miljanović, direktor "Represent Sistema", firme koja se bavi brendiranjem i "pi arom", veruje da parafirani sporazum između Beograda i Prištine Srbiji otvara mogućnosti za brendiranje. On smatra da ovim činom pokazujemo da smo stabilno društvo i da ne kočimo druge narode oko nas, kako se u svetu to predstavljalo.

- Možete da potrošite milione na reklamu na "Si-En-Enu" ili "Bi-Bi-Siju", ali to ne vredi kad posle reklame ide vest kako ste Albancu uradili ovo ili ono - objašnjava Miljanović i kaže da se svako brendiranje zapravo oslanja na situaciju u zemlji.

Poslednjih godina malo se ili nimalo bavilo lobiranjem Srbije u svetu, a trebalo bi naznačiti da je naša zemlja postala oslonac na Balkanu.

Marketinški konsultant Dejan Šapić kaže da stranci kada biraju proizvod obraćaju pažnju pre svega na geografsko poreklo, a Srbija je uspela da dokaže da sa naših prostora dolaze neki sjajni proizvodi, poput, na primer, rakije.

Stručnjaci se slažu oko toga koji su srpski brendovi već izgrađeni, kao i na kojima treba insistirati u narednom periodu:

1. NOVAK ĐOKOVIĆ

Najbolji teniser današnjice. Prvi na ATP listi u pojedinačnoj konkurenciji. Na tu poziciju je prvi put došao 4. jula 2011, a zadržao se sve do 8. jula 2012 (53 nedelje). Uspeo je da se vrati na prvo mesto 5. novembra iste godine, gde je i sada. Mnogi teniski kritičari, bivši igrači i saigrači smatraju Đokovića za jednog od najboljih tenisera u istoriji. Marketing i stručnjaci za brendiranje slažu se u jednom: Novak je brend koji se sam izborio za to mesto!

(M. B.)