Muzička apoteka: Glumci pevaju narodnjake (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

Da li glumac glumi i kad peva? Teško pitanje. Ako glumi, to i nije pevanje. S druge strane, ako samo peva bez glumačkih radova (gestova i grimasa), kažu peva posno, hladno, malokrvno, bezdušno, ne zna da donese pesmu.

Mnogi su po diplomi glumci, pa postadoše i pevači i u diskografskom smislu. Ređi je slučaj da diplomirani muzikanti postanu i glumci.

Rade Šerbedžija je jedan od vodecih glumaca i jedan od retkih koji je mogao da živi samo od recitovanja. Neki kažu i kad peva, zapravo, recituje.

Radoš Bajić je, što bi rekla braća Romi, multikulti lik - glumi, peva, piše, režira... Sledeću pesmu i peva i autorski potpisuje. Pesmu je snimio na svom albumu i Radiša Urošević.

Veliki Đuza je bio šarmer jednog vremena, "ljubavi i mode". Pečatirao je "Devojko mala", ali je snimio na malim i velikim pločama desetine prelepih pesama.

Čkalja je sobom donosio smeh. Narod ga je svojatao, pa i proizvođači narodne muzike. Malo je poznato da je, u saradnji sa kompozitorom Mikijem Mitrovićem i tekstopiscem Dragoljubom Hadžicćm, snimio desetine šaljivih narodnjaka u dvojkaškom ritmu.

Ljuba Stepanović je u Titoizmu bio "drugi Tito", zbog maestralne imitacije maršala. Snimio je dosta narodnjačkih parodija po sistemu - udri brigu na veselje.

Mija Aleksić je rođeni glumac i šeret. U antologijskom filmu "Biće skoro propast sveta" Saše Petrovića otpevao je legendarne songove, kratke, ali ...itačne.

Marko Nikolić je, po mnogima, jedan od najboljih pevača među glumcima. Naročito je markantan u starogradskim pesmama i romansama.

Desimir Stanojević se pročuo kao glumac ludih 90- ih. Kao pevač nije mnogo snimao, ali duh meraklijskog Niša zna da donese u pesmi.

Snežana Savić je jedna od retkih gotovo podjednako prisutnih i u glumačkim i u pevačkim vodama. Muzička apoteka daje blagu prednost njenom pevačkom umeću.

Dragan Jovanović je zbog "Rođaka sa sela" postao legendarni Drakče. Pesmu "Ružo rumena" izneo je mnogo više glumačkom nego pevačkom harizmom. Pesma je pobedila u izboru PGP-a "60 najlepših narodnih pesama". Zasluženo ili ne... to je već druga i duga priča.

VIDEO: Branislav Cvetinović Laki: Pesnik srcelomac u Muzičkoj apoteci:

(Telegraf.rs)