Mladen Tomić - pustolov i zavodnik, magistar elegancije među narodnjacima (PLEJLISTA)

U današnjem izdanju "Muzičke apoteke", Goran Milošević priča vam o Mladenu Tomiću

Klinci bi rekli - svetska faca među narodnjacima - Mladen Tomić. Ovaj večiti dećkić i šarmer, pustolov i ženskaroš, rođen je 22. juna 1947. u Stupu kod Sarajeva, u siromašnoj porodici sa petoro dece oca šofera i majke domaćice.

Svoju muzikalnost je otkrio još kao dete dok je čuvao krave. Pomalo je pevušio i  sviruckao u sviralče. To je čuo jedan profesor muzike i nagovorio ga da se upiše u muzičku školu, u kojoj je učio da svira obou. Sirotinja i ljubav prema pesmi odvode ga u sarajevske kafane: "Kod Bude", "Topola", "Romanija", "Kristal"...

Sa 14 godina je počeo da peva u kafani. Tako se vremenom pročulo za naočitog dečkića prodornog glasa. U KUD-u "Ivo Lola Ribar" upoznaje Spasu Beraka, koji mu priprema prvu ploču 1968. Već 1969. sledi Mladenovo prvo od pet učešća na legendarnoj Ilidži. Pevao je u alternaciji sa Kvakom pesmu "Sviraj, cigane, pesme odavne".

Mladen Tomić/ Printskrin: Youtube

A onda dolazi Ilidža 1970. Mladen je postao jugoslovenska zvezda sa pesmom Irfana Ajanovića "Gordana ljubljena, tebi pjevam ja, ljubav je stvorena jedino za nas". Gorela je Ilidža od Mladenove raje i navijača sa šerpama, kantama i tanjirima. Pesma nije osvojila nijednu nagradu, ali je osvojila milione Jugoslovena. Gordana je pobedila i Mladena Tomića i stručni žiri na Ilidži! Publika je poverovala Mladenovom prodornom, a tako detinjastom glasu.

Usledili su novi uspesi sa najvećim autorima narodne muzike: Damjanom Babićem, Blagojem Košaninom, Radetom Jovanovićem, Mijatom Božovićem, Acom Stepićem, Docom Ivankovićem, Mićom Radovanovićem, Jovicom Petkovićem, Šerbom, Mićom Nikolićem, Borom Višnjićkim, Ibrom Mangafićem, Miodragom Ž. Ilićem... 1982. snima lp ploču svog života sa dva ubitačna hita Nazifa Gljive "Sreo sam je u malom kafiću" i "Slađana, zbogom, udaj se ti".

Mladen Tomić/ Printskrin: Youtube

Mladen Tomić je, još od svojih dečačkih nastupa, plenio elegancijom, stajlingom i scenskim nastupom. I Juga je bila mala za njegove svetske manire. Sarajevski ženskaroš i pustolov se otisnuo u Evropu i upoznao najlepše i najbogatije dame. Zbog jedne fatalne Lize, 18 godina starije, pustio je brkove da bi i sam izgledao stariji i otvorio u Sarajevu za vreme Olimpijade svoj lokal "Mona Liza". A onda se zaratilo u Jugi. Mladen ostaje i bez kuća i lokala u Sarajevu.

Bez obzira što je mnogo izgubio u ratu 90-ih, za razliku od mnogih svojih kolega iz Bosne i Hrvatske koji su se utrkivali u pljuvanju Srbije, Mladen Tomić nikada nije opoganio svoj jezik, niti je doživeo Srbiju kao stranu državu. Ostao je veliki gospodin i kad nema ništa i kad ima sve. Poslednjih godina živi u Makarskoj, posvećen duhovnosti (svoje bogatstvo je zaveštao katoličkoj crkvi i samostanu), zdravom životu (možda samo Nedžad Salković od narodnjaka može da uradi više sklekova od Mladena), prijateljima i, naravno, lepim ženama.

Koristim priliku da svom dragom prijatelju Mladenu "Mačetu" čestitam rođendan. Željno ga iščekujem u video izdanju Muzičke apoteke.

(Telegraf.rs)