Znate kako svira, poslušajte kako peva: 18 godina od smrti Radojke Živković (PLEJLISTA)

- Radojka je pevala isto onako umilno kao što je i svirala - priča za Muzičku apoteku Anđelka Govedarović

"Na zidu jedna slika žuta, stara,

na njoj smo ja i ti dva verna drugara.

Harmoniko moja radosti i tugo,

mi smo se rodili i živeli, mila, jedno za drugo.

Laka kao čedo na rukama majke,

za mene si bila lepota iz bajke,

u glasu tvome moje tuge ima,

s tobom radost ja sam poklanjala svima.

Svoje tajne meni nisi htela kriti,

izvezene sele od sunčanih niti.

Harmoniko moja, ti ljubavi bajna,

saputnice srećnih i turobnih dana, željo beskrajna.

Protiču dani k'o planinske vode,

i dok trepneš samo ovaj život ode.

Harmoniko moja, o prekratko traje,

muzika i ljubav kao sunce zlatno, večno ostaje".

(Radojka Živković - R. Popović)

Ovo je možda najlepša posveta harmonici, iz duše, prstiju i grla legendarne Radojke Živković. Ima i popularnijih pesama o harmonici, ali ova je nekako posebno umilna. Radojkina duša miluje svaki ton i svaki slog, peva harmonici kao da tepa svom detetu, kao da uspavljuje svoje čedo. Pesma "Harmoniko moja mila" snimljena je 1972. godine na LP-iju PGP-a, povodom četrdesetogodišnjice Radojkinog umetničkog rada na Radio Beogradu.

30. marta 1932. godine, devetogodišnja Radojka, tada čudo od deteta, debitovala je na programu Radio Beograda, na harmonici većoj od nje, i doživela čast koja se u tim godinama pruža samo najobdarenijima.

Tri godine kasnije, početkom avgusta 1935. godine, u Kragujevcu se održalo Prvo jugoslovensko takmičenje harmonikaša. Dvoranom se prolamao žagor publike i navijače iz cele zemlje. A onda je zavladao tajac - na pozornici se obrela devojčica u narodnoj nošnji i počela svojim prstićima da prebira po velikoj harmonici. Osvojila je Prvu nagradu i publike i stručnog žirija.

Na međunarodnom festivalu u Langolenu u Velikoj Britaniji 1954. godine osvaja nagradu van konkurencije za izuzetnu muzikalnost i virtuoznost. Devojčurak iz Globodera izrasta u muzičkog giganta: harmonikaša, kompozitora, aranžera, vođu ansambla, pomalo i pevača.

Već na prvim pločama pojavljuje se Radojka i kao pevač svojih pesama. Uz prva kola snima i svoje prve pesme: "Nekada smo ja i ti", "Sviće, sviće, rujna zora". Bile su to prve narodne ploče za produkciju "Diskos" 1962 godine. Objavila je Radojka i za "Jugoton" jednu pevačku ploču: "Pesma harmonici", "Pesma sinovima", "Tebi pevam majko".

- Radojka je pevala isto onako umilno kao što je i svirala. Kada mi je pevušila pesme za moje prve ploče, pitala sam se da li ću ja moći i približno tako da ih odmilujem - priča za Muzičku apoteku Anđelka Govedarović.

U Globoderu, rodnom mestu najveće harmonikašice svih vremena, održavaju se "Dani Radojke i Tineta". Manifestaciju sam nekoliko puta otvorio recitacijom Radojkine pesme, koju je snimila Lepa Lukić. Radojka je tu pesmu mnogo volela, pevala je uživo kad je "Studio B" pokrenuo televiziju:

"Nigde nema na tom svetu lepšeg kraja ni družine,

najlepše je s vama znajte, ruku dajte, sa mnom zapevajte".

Radojka Živković, pretposlednji romantik na harmonici, preminula je na današnji dan, 14. avgusta 2002. godine.

(Goran MIlošević)