Dobrivoje Topalović u Vukasovim pesmama: Nežnost koja traje (PLEJLISTA)

Kada bi se vrednost jedne pesme merila samo brojem pregleda na "Jutjubu", "Na mramornoj steni" bi bila samo jedna od mnogih

"Najlepše godine svoje ljubljena tebi sam dao, a tuđa si bila žena, ja to nisam znao, prosto nek je tebi draga, ma gde bila sada, ej, sudbino teška i prepuna jada. Na mramornoj steni zlatna slova pišu, bila jedna ljubav uzeli se nisu, bogatstvom se sreća ne može da kupi, i lišće za suncem od tuge požuti. Spalila pisma si moja, slomila meni si krila, a najdraže biće moje ti si uvek bila, prosto nek je tebi draga, ma gde bila sada, ej, sudbino teška i prepuna jada. Nemoj me žaliti draga, druga me žena sad voli, a ti ljubi dalje lažno, mene to ne boli, prosto nek je tebi draga ma gde bila sada, ej, sudbino teška i prepuna jada." (Predrag Vuković Vukas)

Tako glasi tekst prve verzije Vukasove pesme "Na mramornoj steni" iz 1971. godine, tri strofe plus refren. 14 godina kasnije, Dobrivoje presnimava pesmu na LP-iju, izbacuje treću strofu, a umesto prvom strofom pesma počinje ubitačnim refrenom. Tako je pesma postala još pamtljivija i slušanija. 

Kada bi se vrednost jedne pesme merila samo brojem pregleda na "Jutjubu", ova pesma bi bila samo jedna od mnogih. Srećom, za emocije ne postoji merna jedinica. 

- Od početka sam verovao u ovu pesmu, dobio i drugu nagradu na festivalu u Vrnjačkoj Banji 1971. Godine su prolazile, a pesma se zaboravljala. Malo sam se i sažalio na sebe kako sam je otpevao. Škripalo je u glasu, puštao sam neke čudne jecaje, a kad sam malo sazreo, snimio sam je u novom ruhu, uz orkestar i aranžman Dragana Aleksandrića - pričao je Dobrivoje.

"Na mramornoj steni" je prvi veliki hit inženjera Predraga Vukovića Vukasa, koji će postati jedan od najplodnijih autora narodne muzike svih vremena.

- Vukas je pesmu prvo ponudio Miroslavu Iliću, tada pevaču početniku. Iste te godine Obren Pjevović je ponudio Dobrivoju Topaloviću "Devojku iz grada". Kumovi su zamenili pesme, i ispalo je da su bili u pravu - kaže Slavica Vuković, Vukasova životna saputnica.

Dobrivoje Topalović / Printskrin: Youtube/Diskos Official

Snimio je Dobrivoje 13 Vukasovih pesama: "Na mramornoj steni", "Na venčanju toga dana", "Uplakana ruža", "Na belom papiru", "Poljubi me da se pomirimo", "Lastavice, željo moja", "Ljubomorna", "Ja sam rođen u Srbiji brale", "Neću se ženiti", "Travo zelena", "Crni život, plava žena", "Ne možeš me zaboraviti", "Skitnica".

- Posebno su mi drage te prve singlice sa Vukasom. To su bili i moji i Vukasovi počeci, kada smo tražili svoj izraz. Vukas je tada svirao gitaru sa čačanskim "Palilulcima", svirao za najveću gospodu. Takve su bile i moje prve pesmice, prave urbane dvojčice. Mom tadašnjem tanušnuom glasiću odgovarale su pesme uz tambure i gitare. Vukas je čovek savršenog sluha i osećaja za pesmu. Kad je došlo vreme srbovanja, komponovao mi je "Ja sam rođen u Srbiji brale". Kad je došlo vreme turbo folka, napisao mi je pravu dvojčicu "Travo zelena". A kad sam ostao bez glasa, napisao mi je pesmu "Neću se ženiti" koja se može odšaputati - pričao je Dobrivoje.

(Goran Milošević)