Buca je tražio zamenu za Dragoslava Belića, a dobio Kvaku: Od pevača za prekosutra do najvećeg srcelomca

Tako se 1968. pojavio se ubitačan tandem za narodnjačke sentiše - Buca Jovanović je dobio idealnog tumača svoje tihe sete

"Na rastanku ispuni mi samo jednu želju,

da poslednji časi sreće prođu u veselju.

Pođimo u krčmu staru gde Ciganin stari svira,

da uz zvuke violine nađem srcu mira.

U očima suza nema, neće ih ni biti,

u srcima šta se zbiva ne možemo skriti.

A i ako neka suza kane nam u čaše,

ispijmo ih jer nam dani sreće prohujaše."

(Buca Jovanović - Stanko Pavlović)

"Pođimo u krčmu staru" je večiti hit sa prve Kvakine ploče iz 1968, jedna od osam pesama Buce Jovanovića (1931 - 1987) u opusu najvećeg srcelomca.

- Anonimni Bora Spužić Kvaka je često nastupao sa mojom ekipom. Više puta me molio da mu pomognem da snimi ploču, što sam i obećao, samo sam čekao priliku. Pošto sam u to vreme svirao kao solista u ansamblu Buce Jovanovića, posle koncerata sam mnogo puta prespavao kod njega.

- Jednog jutra Buca mi je, između ostalog, ispričao da mu je otkazao Dragoslav Belić i da mu treba pevač za prekosutra, da mu ne propadne termin za snimanje - priča legendarni Tihomir Paunović, prva frula Bucinog ansambla.

- Setio sam se Kvake, koji me je pre toga obavestio da će mesec dana pevati u Domu armije u Pančevu. Buci sam odmah rekao da imam pevača po njegovom ukusu i on je ne časeći ni časa zahtevao da isto veče krenemo za Pančevo. Kvaka je baš bio u svom elementu, svrao je neku harmoniku "Parforitu" i pevao.

- Kada je Kvaka ugledao s kim sam došao i kada mu je prišao Buca, obratio nam se rečima: "Da li se to i meni osmehnula sreća?" Buca mu je sa oduševljenjem rekao: "Osmehnula ti se sreća. Sutra da dođeš kod mene da vežbamo, a prekosutra snimamo".

Tako se 1968. pojavio se ubitačan tandem za narodnjačke sentiše - Buca Jovanović je dobio idealnog tumača svoje tihe sete. Pojavio se pevač uplakanih očiju, krakavog hoda i naprslog glasa, pravi bogalj koji je potpaljivao znatiželju publike. Već na svom prvom festivalskom nastupu ostvaruje apsolutnu pobedu sa Bucinom pesmom "Ako draga sretneš majku moju".

- 1968. održan je jedinstven festival - Prva harmonika i Prva pesma Jugoslavije u Sokobanji. Na festivalu su dominirali solisti Radio Beograda: Milan Babić, Aca Trandafilović, Anica Jocić, Jovan Stanišić. Kvaka je nastupio kao debitant, došao pravo iz kafane. Stručni žiri je prvu nagradu dodelio Anici Jocić za pesmu "Sokobanjka". Em je bila radijski pevač, em je pevala pesmu o domaćinu festivala - priča solista Radio Beograda Dragan Krkić, jedan od učesnika festivala.

Foto: Promo

- Bio je to signal za neviđeno nezadovoljstvo publike. Desetak hiljada posetilaca skočilo je na noge, prolomio se zvižduk, neki su počeli da lome grane sa obližnjeg drveća, poletele su stolice i flaše prema članovima stručnog žirija. Da bi se smirile strasti, žiri odlučuje da se dodeli nagrada publike, i to samo zbog Kvake. Legendarni spiker Branko Surutka objavljuje da je Kvaka dobio prvu nagradu publike za pesmu "Ako draga srtetneš majku moju".

Od 1968. do 1975. Bora Spužić Kvaka (1934 - 2002) je snimio osam pesama Buce Jovanovića: "Pođimo u krčmu staru", "Oj Dunave plavi", "Ako draga sretneš majku moju", "Nezaboravna ljubav", "Dođi, ublaži bol srca mog", "Kad dođe dan", "I poslednja nada beše ti", "Neću te kleti draga".

Sve ostalo je istorija besmrtih sentiša, najslađe svirke na harmonici i jecaja kojima se verovalo.

Video: Kako je Kvaka presnimio hit prvenac Radeta Jorovića

(Goran Milošević)