Sećanje na Mitra rabadžiju: Dok si na rudi, dotle para ima

"Mitar rabadžija" se snima i u 21. veku. Snimaju ga tamburaši, trubači, krajiške grupe, Radiša Urošević, "Cvaka cvak", Dragan Marjanović...

"Tera kola Mitar rabadžija,

opustio uzde na kolima,

konji stari, Mitar još stariji,

kroz šešir mu pramen kose viri.

Puši lulu, dimove odbija,

pa pošao za svojim mislima,

i seća se kad je momak bio

i kolma seno prevozio.

U varoši kad seno naplati,

on ne žuri kući da se vrati,

putem svraća u drumske mehane,

čekaju ga krčmarice mlade.

Teče vino, pevaju Cigani,

rabadžijo kafane se mami,

a on junak, bećar i delija

svaku čašu na iskap ispija.

Budan Mitar divan sanak sanja,

al' ne vidi jada iznenada,

preko puta savila se grana,

ostade mu bez šešira glava.

U tom stiže pred svoju kapiju

i ugleda ženu Jedoksiju,

dubok uzdah iz grudi se ote,

težak li si, težak moj živote."

(Doca Ivanković)

"Tera kola Mitar rabadžija" je jedna od najonarođenijih pesama legendarnog pesnika i kompozitora Dobrivoja Doce Ivankovića. Presnimavali su je mnogi, a prvu verziju je snimio Sveta Pajić na singlu PGP-a iz 1968.

- Snimio sam i prihvatio ovu pesmu kao nešto moje najrođenije, zavičajno i domaćinsko. Kad sam je pvi put pročitao i otpevušio stvorio sam sliku svog detinjstva, setio se mojih predaka koji su govorili: "Dok si na rudi, dotle para ima" - kaže Sveta Pajić Selja, pevač unikat Dobrivoja Doce Ivankovića.

- I taj rabadžija iz Docine pesme je vredno vozio, trgovao, kućio, znao i da popije, al' mu se sve smučilo kad je ugledao svoju ženu na kapiji. I Mitar se kasno opametio, i što je bivao stariji žena mu je sve više trebala.

Sveta Pajić iz Ivanovaca kod Ljiga je pevački unikat Doce Ivankovića. Sveta je pevao baš onako kako je Doca voleo: seljački, nazalno, kao da zapéva. Docina seljačka idila o "Mitru rabadžiji" (šest strofa u 24 stiha, bez refrena) oborila je s nogu i čelnike najveće diskografske kuće u bivšoj Jugoslaviji. Urednici PGP-a poverovali su Docinom osećaju za hit i Svetinoj pevačkoj naivi.

- Moj otac je hranjen ljubavlju i tu ljubav je širio u svojim pesmama. Bio je osećajno, slabunjavo i bolešljivo dete. Jedna od prvih slika koja mu se trajno urezala u sećanje je njegova baka koja ga umotava u 'aljine i ćebad i konjskim prevozom vodi u Beograd kod lekara. Upravo te rabadžije koje su tutnjale Ibarskom magistralom poslužile su Doci kao inspiracija za pesmu "Tera kola Mitar rabadžija" - kaže Lidija Ivanković, Docina ćerka.

1982. godine, na svom jedinom albumu, Sveta Pajić je još jednom snimio "Mitra rabadžiju" i to uz ansambl Miše Mijatovića. Kad god zapeva svoj najveći hit, seti se Sveta i svoje žene.

- Hteo sam da je otpevam malo bolje nego na prvoj verziji, da joj dam malo svežine i pevačke rutine koju nisam imao na prvom snimku. U stvari, "Mitra rabadžiju" najbolje pevam uživo. Publika je ta koja me ponese da je uvek otpevam drugačije.

- Ova pesma mi je donela i ženu koju volim najviše na svetu. Naravno, volim i druge žene, ali one nisu moje. Moja Mica je samo moja, i nikad je nisam prevario u njenom prisustvu. Ako sam nekad i morao, prekrstio sam se i tražio božji oroštaj. Izgleda da mi je svevišnji oprostio budući da smo preko pola veka u braku.

"Mitar rabadžija" se snima i u 21. veku. Snimaju ga tamburaši, trubači, krajiške grupe, Radiša Urošević, "Cvaka cvak", Dragan Marjanović...

(Goran Miloešvić)