Istorija pesme "Sejdefu majka buđaše": Od Ksenije Cicvarić do Nede Ukraden

Ova pesma je mnogo više od ljubavne pesme o uzdisajima jedne Sejdefe. Ova pesma je i svedočanstvo multukulturalnosti Podgorice.

"Sejdefu majka buđaše,

Sejdefu majka buđaše,

ustani, kćeri moja, Sejdefo,

ustani, kćeri moja, Sejdefo.

Zar misliš majko da ja spim,

Zar misliš majko da ja spim,

ja ti se mlada s dušom dijelim,

ja ti se mlada s dušom dijelim.

Zovi mi majko komšije,

zovi mi majko komšije,

i prvo moje gledanje,

i prvo noje gledanje.

Što smo se majko gledali,

što smo se majko gledali,

u šajku, lađu na more,

u šajku, lađu na more."

(narodna)

- Ovo je stara pesma, još iz nekadašnje Podgorice. Ta pesma je obeležila moju mladost. Majke su sa ovom pesmom uspavljivale svoju decu u kolevkama. Legenda kaže da je mlada Sejdefa postojala i da ova pesma opisuje njenu ljubav prema jednom Crnogorcu koga je srela negde na Jadranu - legendarna Ksenija Cicvarić.

- Legenda kaže da je Sejdefa bila mlada muslimanka koja se selila iz Grčke u Albaniju i da je ta mala šajka dovela Sejdefu i do naših obala. Umrla je, ali joj je zadnja misao bila na tog mladića koji je bio njena prva i poslednja želja.

Ova pesma je mnogo više od ljubavne pesme o uzdisajima jedne Sejdefe. Ova pesma je i svedočanstvo multukulturalnosti Podgorice.

- Muslimani su divno pevali o Podgorici. Bile su to širokogrude familije sa kojima smo kumovali i bratovali, delili zlo o dobro ovog sveta: oni slavili naše slave, mi njihov Bajram.

- Živeli smo bez mržnje i zavisti sa mnogo bratske i komšijske ljubavi. Podgorički muslimani su bili rođeni za sevdah i pesmu, od njih sam i naučila najviše pesama.

Ksenija je svojom nadahnutom i raskošnom interpretacijom svakako nadogradila ovu briljantnu pesmu i produžila joj vek. Ksenijino uživljavanje u pesmu je facinantno i neponovljivo.

- Snimila sam stotine izvornih pesama za fonoteku Radio Beograda, snimila sam i "Sejdefu", ali kako godine prolaze sve se više kajem što sam je snimila. Kad god čujem kako to Ksenija miluje, upitam se šta ja ovde imam da dodam - pričala je Merima Njegomir u Muzičkoj apoteci.

Ksenija Cicvarić je nekoliko puta snimala "Sejdefu". U Radio Beogradu postoje dva snimka, sa Carevcem iz 1962. i sa Miodragom Jašarevićem iz 1974. godine. Postoji i Ksenijin snimak za arhivu Radio-televizije Sarajevo i snimak iz 1981. godine uz orkestar Dragana Aleksandrića na LP-iju zagrebačkog Jugotona.

- "Sejdefa" je za neke etnomuzikologe sevdalinka, stara izvorna pesma. U stvari, "Sejdefa je, kao i sve moje pesme, pre svega gradska pesma. To je pesma za dušu i merak, za svaku priliku i atmosferu - govorila je ikona crnogorske pesme.

I Silvana Armenulić je 1967. godine uz ansambl Ace Stepića snimila veoma slušanu verziju "Sejdefe". U RTS-ovom serijalu "60 najlepših pesama" i Neda Ukraden se oprobala na "Sejdefi".

(Goran Milošević)