Azemina Grbić u pesmama Buce Jovanovića: Divan spoj Šumadije i sevdaha

- U mojoj rodnoj Derventi pevala sam i na njivi i po sokacima i teferičima. Jedino nisam smela pred ocem, bilo me sramota. Rano sam se udala i posle propalog braka došla sam u Vrnjačku Banju. Počela sam da pevam u tamošnjim kafanama i hotelima, skidala sve što je tada bilo popularno. Pevala sam i muške pesme, i to one najteže, Safetove - priča diva narodne muzike Azemina Grbić

1970. godine u muzičko jato Buce Jovanovića doletela je i Azemina Grbić, i to baš u godini kad je sa Šabanom i "Utjehom" napravio najveći bum u narodnjačkoj diskografiji.

"Ne kaži mi zbogom ni danas ni sutra,

tuga bi se tada u mom srcu svila,

snašle bi me boli, nesrećna bih bila,

plakala bih teško, gorke suze lila.

Ne kaži mi znogom ni danas ni sutra,

jer ti si mi život i buduća sreća,

ne pusti da moje srce gorko pati,

jer daljina uvijek svaku sreću krati.

Ne kaži mi zbogom ni danas ni sutra,

riječ je ova bolna kad je usne šapću,

nek' radosni budu sutoni i jutra,

ne kaži mi zbogom ni danas ni sutra."

(Buca Jovanović - Vlada Grujić)

- U mojoj rodnoj Derventi pevala sam i na njivi i po sokacima i teferičima. Jedino nisam smela pred ocem, bilo me sramota. Rano sam se udala i posle propalog braka došla sam u Vrnjačku Banju. Počela sam da pevam u tamošnjim kafanama i hotelima, skidala sve što je tada bilo popularno. Pevala sam i muške pesme, i to one najteže, Safetove - priča diva narodne muzike Azemina Grbić.

- U Vrnjačkoj Banji sam upoznala Mihajla Milovanovića Cigu i ostale vrhunske muzičare. Jednom prilikom je i Buca Jovanović došao u Vrnjačku Banju. Seo je za sto i zatražio da mu otpevam "Na đerđefu vezak veze Fata" i "Što si draga zabrinuta". Pružio mi je ruku i pozvao u Beograd. Deveti dan po dolasku u Beograd ušla sam u čuveni "Studio 5" i snimila moju prvu ploču sa vodećom pesmom "Ne kaži mi zbogom ni danas ni sutra".

Diskografija je dobila nešto novo - markantan glas od snage i emocije. I Buca Jovanović je dobio veliko pojačanje - posle Gvozdena, Kvake, Šabana, dobio je još jedan dragulj, i to pravo iz kafane.

- Volela sam i Bucine pesme i Bucin sentiment. Bože, kako je to bio ranjiv i osećajan čovek, neobičan u svemu. Buca je birao društvo i u studiju i u kafani i na pecanju. Kažu da je voleo da peca sa pevačima čiji glas nije mogao da poplaši ribu.

Već na drugoj ploči sa Bucom Jovanovićem iz 1971. godine snima malo modernije pesme "Tužna priča" i "Lažni osmeh".

- Lepa Brena se hvali da je prva "profurala" minić. A ja sam se već na drugoj ploči slikala u miniću sa lepim nogama. Bilo je to 1971, deset godina pre Lepe Brene.

Sredinom 80-ih Azemina je presnimila još dve Bucine pesme ("Sanjala sam noćas oči tvoje" i "Žao mi je") uz ansamble Mirka Kodića I Novice Negovanovića.

(Telegraf.rs)