Bora Drljača o svom prvom hitu i prvom kompozitoru: "Krnjevac je moj estradni tata"

U saradnji sa Mijom Krnjevcem objavio je Bora tri singla sa jedanaest pesama za samo godinu dana

Foto: ATA images, Promo

"Verovah ti da me voliš,

al' ti ljubav drugom dade,

kao vetar list sa grane

ti odnese moje nade.

Za ljubav tvoju

mladost sam dao,

za lažne reči

ja nisam znao.

Prohujaše naši dani

kad smo jedno drugo hteli,

prekriveni noćnom tamom

ljubili se i voleli.

Tada si mi obećala

da ćeš samo moja biti,

da ćeš samo, samo meni

svoju ljubav pokloniti.

Vrati mi se, obasjaj me,

jer mi sunce ne sja više,

obriši mi suze s lica,

nek' zaborav bol izbriše."

(Mija Krnjevac - Miloš Marović)

"Za ljubav tvoju mladost sam dao" vinula je 1969. godine Boru Drljaču u sam estradni vrh. Ovaj Krnjevčev sentiš od četiri strofe plus kratak i pamtljiv refren pozlatio se ljutom Krajišniku i obeležio početak jedne višedecenijske karijere.

- Ta pesma je moj ponos i moj prvi veliki hit. Imao sam sreću da na početku karijere ubodem jedan ovakav hit, pravu gospodsku pesmu, evergrin našeg narodnjačkog maga Mije Krnjevca - pričao je Bora Drljača (1941 - 2020).

- Sećam se, estradni menadžer Mića Živković odveo me je na audiciju kod Krnjevca. Mija uze harmoniku, proveri mi sluh i odmah mi ponudi pesme za ploču. Kaže, imam za tebe jednu lepu pesmu, a ne znam ko je napisao stihove. Kasnije smo saznali da je reči pesme "Za ljubav tvoju" napisao Miloš Marović, Krnjevčev zet.

U saradnji sa Mijom Krnjevcem objavio je Bora tri singla sa jedanaest pesama za samo godinu dana: "Za ljubav tvoju mladost sam dao", "Ljubiti te dušo neću", "Svaka cura", "Vojničko pismo", "Zauvek poklon taj", "Neću te kleti", "Nek' plače stara majka", "Hajrudine mili sine", "Tri jarana", "Fatima", "Vatra stara dogoreva".

- Kod Krnjevca sam došao kao "potkovan" pevač, i kafanskim repertoarom i bogatim amaterskim iskustvom u "Špancu", "Abraseviću", "Krsmancu". Zamislite samo tu ekipu - Zvonko Bogdan, Milan Babić i ja u "Abraševiću" - a legendarni "Šare" nas uči radijskom pevanju.

- Kad sam došao kod Krnjevca, predstavio sam se kao slavni David Štrbac u "Jazavcu pred sudom" - Boro Drljača, selo Donja Suvaja, opština Bosanska Krupa, srez Bihać, okrug Banjaluka. Krnjevac se oduševio mojom prostodušnošću i rečitošću, pa mi je ponudio i neke pesme koje mirišu na sevdah i koje je kasnije pevao na svojim nastupima i veliki Safet.

1998. godine presnimio je Bora i svoj prvi hit i pesmu koju je najviše voleo ("Prolazi jesen na pragu je zima") uz aranžman maestra Ljube Kešelja.

- I danas se isentimentališem kad pogledam te moje prve singlice koje su mi dale krila da snimam svake godine i da postanem jedan od rekordera među narodnjacima po broju sninljenih nosača zvuka (oko sto izdanja, preko petsto pesama). Moja karijera je počela sa Mijom Krnjevcem i zato je on moj estradni tata.

- Samo u toku jedne godine (1975.) snimio sam pet singlica! Sad više ne vredi ni snimati, propala diskografija načisto. Estrada se pretvorila u veliku džunglu sa puno zveri, u kojoj jača davi onu nejaču, pa ostaju samo najjače zverke.