Muzička apoteka: Starogradski biseri - prvi deo (VIDEO)

Još jedno izdanje Muzičke apoteke, radijskog voditelja Gorana Miloševića

Cunami turbo-folka i rijaliti neukusa počistio je iz etra, diskografije i kafana starogradske pesme i romanse. U doba kad smo živeli sporije i u svakom smislu gospodskije, ova vrsta muzike bila je obavezan repertoar i u poslednjoj birtiji.

Starogradske pesme pevali su u kafanama i snimali na pločama brojne grupe i ansambli: Skadarlija, Narakord, Lole, Palilulci (čačanski!), Valjevci, Bački medaljoni, Dukat, Vožd, Svilen konac, Stari zvuci (šabački)... A tek pojedinci: Zvonko Bogdan, Cune Gojković, Mile Bogdanović, Dušan i Žarko Dancuo, Rade Vučković, Živan Milić, Slavko Perović, Nikola Vučetin Bata, Ivana Pandurović, Dubravka Nešović...

Radio Studio B je, sve do početka 21. veka, emitovao i birane narodnjake, naročito pesme beogradske kaldrme. Danas, od 30 beogradskih radio stanica (nekoliko se čuje u celoj Srbiji), NIJEDNA ne emituje pravu narodnu muziku, osim starog djeda Radio Beograda koji to čini na kašičicu. I ne samo to, sve češće se starogradski zvuci tretiraju, čak i od strane muzičara stare garde, kao "lipsana vrsta muzike".

Kažu, sve je to smarajuće i uspavljujuće za modernog čoveka.

Muzička apoteka nikad nije povlađivala masovnom ukusu. Otmenost je privilegija aristokratskog ukusa i duha.

(Telegraf.rs)