Andrija Jo i Neda Ukraden u velikom finalu Beovizije 2020

Završeno je prvo polufinalno veče i poznato je prvih šest finalista, finale Beovizije u nedelju

Završeno prvo polufinalno veče Beovizije 2020/Printskrin:RTS

U petak je u RTS-ovom studiju u Košutnjaku održano prvo polufinalno veče Beovizije 2020. Nakon završenog SMS glasanja, proglašeni su i prvi finalisti. Šest kompozicija koje će se u nedelju u velikom finalu takmičiti sa preostalih šest koje će biti izabrane u subotu, u drugoj polufinalnoj večeri.

Imali smo priliku da vidimo 12 nastupa, a u velikom finalu našli su se: Igor Simić ("Ples za rastanak"), Andrija Jo ("Oči meduze"), Thea Devy ("Sudnji dan"), Neda Ukraden ("Bomba"), Marko Marković ("Kolači") i EJO ("Trag").

Inače, važno je napomenuti da RTS sav prihod od SMS glasanja na Beoviziji 2020, za sve tri večeri, daje u humanitarne svrhe, za decu obolelu od retkih bolesti (NORBS).

Kao što je poznato, pobednik finalne večeri predstavljaće Srbiju na Evrosongu 2020 u Roterdamu. Najveće svetsko muzičko takmičenje biće održano od 12. do 16. maja.

Ovogodišnja Beovizija, tačnije prvo polufinalno veče, imala je na samom početku veliko iznenađenje, s obzirom na to da su ovaj prestižni festival otvorili Tijana Bogićević i njen suprug Sing, koji živi u Americi i došao je u Srbiju specijalno za ovu priliku.

Otpevali su zajedno prošlogodišnju pobedničku pesmu "Arcade", a za to su dobili gromoglasan aplauz.

Tijana Bogićević sa suprugom/Printskrin: RTS

Ovo je inače prvi put da je Tijana predstavila svog supruga, a on je, kako je rekao, počeo da prati Evroviziju nakon što je njegova supruga učestvovala na njoj.

Domaćini ovogodišnje Beovizije su Dragana Kosjerina i poznati švedski voditelj srpskog porekla Jovan Radomir.

Dragana Kosjerina i Jovan Radomir domaćini Beovizije 2020/Printskrin: RTS

Takmičiće se ukupno 24 kompozicije; u večerašnjoj polufinalnoj večeri njih 12, a sutra narednih 12 kompozicija. Veliko finale Beovizije je u nedelju, 1. marta, od 21 čas. 

Nastupi takmičara u prvoj polufinalnoj večeri

21:05 Prvi su nastupili EJO sa pesmom "Trag".

21:16 Milica Mišić nastupila je pod rednim brojem 2 sa pesmom "Kiša", za koju je tekst i muziku radila Saška Janković, odnosno Saška Janx.

Milica je najmlađa učesnica Beovizije, a juče je napunila svega 17 godina.

Najmlađa učesnica Beovizije Milica Mišić/Printskrin: RTS

21:20 Pod rednim brojem 3 nastupio je Ivan Kurtić feat. Mistic Cello sa pesmom "Sabajle".

Kao što je poznato, Ivan je nekadašnji pobednik Pinkovih zvezda.

Ivan Kurtić/Printskrin: RTS

Sa takmičarima su se u Green room-u ove večeri družila još dva prepoznatljiva lica RTS-a, voditeljka Kristina Radenković i voditelj Stefan Popović.

21:35 Četvrta po redu nastupila je 19-godišnja Thea Devy sa pesmom "Sudnji dan".

Thea Devy/Printskrin: RTS

21:38 Grupa "Karizma" stiže pod rednim brojem 5, a njihova pesma nosi naziv "Ona me zna".

Karizma/Printskrin: RTS

21:43 Pod rednim brojem 6 ove večeri nastupio je Andrija Jo, jedan od najpopularnijih jutjubera, a predstavio se pesmom "Oči meduze".

- Imam želju da dokažem da i jutjuberi znaju da pevaju, tako da sam ja tu da demantujem one koji ih omalovažavaju - izjavio je popularni Andrija. Njegov nastup izgledao je svetski i moderno, poput nastupa jedne od najvećih muzičkih zvezda današnjice, a poruka pesme je: "Ne može kamen da plače".

Andrija Jo/Printskrin: RTS

21: 54 Sanji Bogosavljević je nastup na Evroviziji već dobro poznat, jer je u čuvenoj "Molitvi" nastupila kao prateći vokal Mariji Šerifović na Evrosongu 2007 na kojem je Srbija i pobedila.

Nastupila je večeras pod rednim brojem 7, a otpevala je pesmu koju je napisao Vladimir Grajić "Ne puštam".

Sanja Bogosavljević/Printskrin: RTS

21: 57 Redni broj 8 zauzeo je Marko Marković i njegovi simpatični "Kolači", a u jednom stihu kaže: "Dođi da te bata Mare vodi na kolače".

Marko Marković/Printskrin: RTS

22:01 Deveti po redu prve polufinalne večeri Beovizije nastupio je Srđan Lazić sa pesmom "Duša i telo", kompozicijom nešto bržeg i modernijeg zvuka.

Srđan Lazić/Printskrin: RTS

22:17 Velika zvezda naše muzičke scene Neda Ukraden predstavila se sa pesmom "Bomba". Slavna pevačica imala je atraktivan nastup, a bila je u koži od glave do pete. Nastupila je pod rednim brojem 10.

Neda Ukraden/ Printskrin: RTS

22:24 Nakon Nede Ukraden svoj perfomans imali su Amvon duo i Bilja sa numerom "Raj". Zvuk violine je dao poseban šmek ovoj pesmi, a njihova numera predstavljena je pod rednim brojem 11.

- Večeras je pravo zadovoljstvo učestvovati na Beoviziji - rekla je Neda, koja je istakla da joj je ćerka Jelena najveća podrška.

Amvon duo i Bilja/Printskrin: RTS

22:27 I za sam kraj prve polufinalne večeri Beovizije 2020, nastupio je Igor Simić, koji je izveo numeru "Ples za rastanak". Scenski nastup je bio posebno zanimljiv i jedinstven, a Igor je zajedno sa plesačicama bio u fluoroscentnom izdanju.

Kako je i sam rekao, prava UV bajka.

Igor Simić/Printskrin: RTS

Revijalni deo Beovizije

U revijalnom delu, dok je trajalo SMS glasanje, a potom se i sabirali glasovi, nastupili su Tijana Bogićević koja je i otvorila Beoviziju, Extra Nena koja je odala počast Ljiljani Petrović, prvoj predstavnici Jugoslavije na Evrosongu otpevavši njenu pesmu "Neke davne zvezde", Milan Stanković i Maya Sar.

Fantastične glasove udružile su Tijana i Maya, koje su otpevale čuveni hit "Hold Me Now" slavnog irskog pevača Džonija Logana, višestrukog pobednika Evrosonga.

Tijana Bogićević je predstavljala Srbiju na Evrosongu 2017/Printskrin: RTS
Milan Stanković predstavljao je Srbiju na Evrosongu 2010/Printskrin: RTS

Finale u nedelju

Podsetimo, u subotu od 21 čas biće održano drugo polufinalno veče Beovizije 2020, a nedelja, 1. mart, rezervisana je za veliko finale, kada će od 12 pesama jedna odneti nagradu i postati predstavnik Srbije na ovogodišnjem Evrosongu.

Video: Andrija Jo pred Beoviziju: I imam i nemam tremu, svi Jutjuberi su mi poželeli sreću
Video: Andrija Jo je spreman za Beoviziju, ali Goca Tržan mu ne da mira zbog jedne stvari

(Branka Bajić)