Novak i Jelena Đoković nikada ne jedu ovo! Zabranjena namirnica u njihovoj kući, a evo čime je zamenjuju

A. Š.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell (STF)

Novak Đoković, najbolji srpski teniser i jedan od najvećih svih vremena, godinama unazad pobeđuje ne samo na terenu, već i kada je zdravlje u pitanju.

Iako ne voli da ga etiketiraju kao vegana, priznaje da mu je ishrana "bazirana na biljkama" i da je upravo to jedan od razloga zbog kojeg i dalje igra vrhunski tenis bez pada u formi.

U ishrani, Jelena Đoković i Novak ne koriste šećer, ali teniser ne beži od ugljenih hidrata - svakodnevno jede bezglutenske paste i nudle koje mu daju neophodnu energiju.

Kad su u pitanju slatkiši, čuvena je anegodota kad mu se, posle osvajanja turnira u Australiji 2012. godine, odjednom jela čokolada, pa je pojeo samo jednu kockicu, a ostatak table ostao netaknut.

Zato uvek na terenu ima pri ruci urme, odlične zbog vrlo niskog glikemijskog indeksa. Od voća bogatog šećerom jede još i banane, a svakoga dana uzme i dve kašičice manuka meda. Na kraju, u njegovoj ishrani ima i dosta orašastih plodova i semenki.

Upravo ovo su i sastojci Jeleninih kolača, namirnice koje uvek ima u frižideru. Dakle, eksperimentišite i sami, savetovala je ona jednom prilikom - pomešajte mlevene orašaste plodove po ukusu, dodajte urme, ali i kokosovo ulje, možda nešto od bobičastog voća - jagode, maline.

Kakao i indijski orah mogu biti odlični dodaci. Umesite i od smese formirajte bombice i ostavite da se rashlade.

Zdrav način života kod Đokovića nije pomodarstvo, već sistem koji funkcioniše - a rezultati na terenu to i potvrđuju.

(Telegraf.rs)