Posetioci ovog muzeja mogu da prespavaju u slici Edvarda Hopera

Noćenje košta 150 dolara i sve je rasprodato do februara

Autor: Edvard Hoper

Izložba "Edvard Hoper i američki hotel" otvorena je pre pet nedelja u Muzeju lepih umetnosti Virdžinije, a pored 60 radova ovog slikara, ono što posetioce naročito privlači je mogućnost da u jednoj od njih i prespavaju.

Usred muzeja do detalja je izrađen jedan od apartmana, tačnije onaj sa Hoperove slike "Vestern motel" (Western Motel) iz 1957. godine. Slika prikazuje ženu u bordo haljini koja sedi na krevetu i posteljini slične boje i gleda pravo u posmatrača. Svetlo dolazi sa ogromnog prozora iza nje, kroz koji se može videti planinski pejzaž.

U muzeju je svaki detalj sa slike prenet u sobu, od ugla, svetlosti, planiskog venca koji se vidi kroz prozor, sve do kožnih kofera na podu. Delovi nameštaja i dekora istorijski su tačni, a čak je i izdanje magazina "Tajms" iz 1957. godine ostavljeno da posetioci imaju čime da se zanimaju. Sve je tu, naravno, osim same žene. Ona ili on mogu postati deo slike, tj. prespavati u ovoj muzejskoj sobi, za 150 dolara po noći. Interesovanje je toliko da je soba rasprodata sve do februara.

Virdžinija muzej nije prvi došao na ovu ideju. Kao deo izložbe "Van Gogove sobe" 2016. godine Institut umetnosti u Čikagu ponudio je repliku čuvene "Spavaće sobe u Arlu" i oglasio je na Airbnb-ju.

Edvard Hoper bio je američki slikar i grafičar, glavni predstavnik pravca Američka scena. Njegove teme su često usamljeni, beživotni, otuđeni i ukočeni likovi. On se posebno interesovao za scene iz života ljudi u američkim velikim gradovima ili za tipične pejzaže iz predgrađa, da bi pokazao kako se iza tih samo naizgled savršenih dekora kriju tragične ljudske sudbine i otuđene osobe. Na njegovim platnima vladaju mir i tišina koji podstiču posmatrača na meditaciju o onome šta se zaista dešava iza realističkog prikaza situacije.

Na njegovim slikama su isto tako važni prozori bez stakla koji pružaju viziju spoljašnjeg sveta iz unutrašnjosti prostorija ili obratno.

Njegova najpoznatija slika je "Noćni sokolovi" (Nighthawks) iz 1942. godine, o kojoj je Telegraf.rs ranije pisao.

(D.D.S.)