Stručnjaci tvrde: Serija Gvinet Paltrou je opasna po zdravlje, glumica širi dezinformacije

Za snimanje šest epizoda serije, Paltrou je angažovala doktore, istraživače i zdravstvene radnike koji praktikuju alternativnu medicinu - od "energetskog egzorcizma" do korišćenja psihodeličnih droga u lečenju mentalnih poremećaja

Nova serija Gvinet Paltrou koja se emituje na Netfliksu tek nekoliko dana, već je došla pod udar kritike lekara i stručnjaka.

Serija "Laboratorija Gup" (The Goop Lab) snimljena je u predstavništvu glumičinog velnes brenda Gup koji istražuje učinak alternativnih terapija za lečenje fizičkih i mentalnih bolesti.

Iz Netfliksa kažu da serija treba da "zabavi, a ne da pruža medicinske savete".

Sa kritikama se slaže i direktor nacionalne zdravstvene službe u Velikoj Britaniji Sajmon Stivens, koji je izjavio da postoji "značajan rizik po zdravlje" javnosti.

On je optužio glumicu da u seriji "širi dezinformacije".

Portparolka Gupa kaže da je ekipa serije bila transparentna "tokom istraživanja i snimanja priloga o temama koje nauka ne podržava ili koje su u ranim fazama istraživanja".

Kontroverzna serija o zdravlju i velnesu počela je da se emituje na striming servisu Netfliks 24. januara.

"Opasne procedure"

Za snimanje šest epizoda serije, Paltrou je angažovala doktore, istraživače i zdravstvene radnike koji praktikuju alternativnu medicinu - od "energetskog egzorcizma" do korišćenja psihodeličnih droga u lečenju mentalnih poremećaja.

Stivens se u govoru koji je održao na Univerzitetu Oksford osvrnuo na opasne procedure i sumnjive velnes proizvode predstavljene u seriji.

Foto: Tanjug/AP

- Gup je predstavio novu televizijsku seriju u kojoj Gvinet Paltrou i njen tim testiraju vampirske masaže lica, a maser tvrdi da može da izleči akutne psihološke traume tako što pomera ruke pet centimetara iznad tela pacijenta - rekao je Stivens.

- Ona prodaje vampirski sprej, kaže da je krema za zaštitu od sunca loša i promoviše čišćenje creva uz upotrebu mašine koju možete napraviti sami kod kuće, iako taj zahvat nosi rizik po zdravlje - dodao je on.

Gvinet je osnovala Gup 2008. godine, u početku samo za prijatelje. Prodavnicu kontroverznog brenda otvorila je 2019. godine u Londonu.

Od tada je brend prerastao u veliki biznis koji sada vredi 250 miliona dolara, zajedno sa sajtom, onlajn prodavnicom, magazinom i serijom na Netfliksu.

"Plodno tlo za povodljive"

- I dok termin lažne vesti (fejk njuz) tera ljude da pomisle na politiku, u ljudskoj prirodi je da se brine za zdravlje, posebno za zdravlje onih koje volimo, pa ovaj slučaj stvara plodno tlo za šarlatane i podvodljive - rekao je Stivens.

BBC Njuz je tražio komentar kompanije Netfliks, ali do objavljivanja ovog teksta nije stigao.

U 2018. godini, Gup je platio 145.000 dolara kazne zbog prodaje jaja za vaginu.

Kompanija je tvrdila da jaja od ćilibara i ružičastog kvarca, koja se ubacuju u vaginu, uravnotežuju hormone i regulišu menstrualni ciklus.

Kalifornijsko Udruženje za zaštitu potrošača je podnelo tužbu protiv Gupa, dok iz kompanije kažu da nisu primili nijednu žalbu od potrošača zbog ovog proizvoda.

(Telegraf.rs/BBC na srpskom)