Pre 34 godine je na američkom HBO-u prikazan legendarni jugoslovenski crtani film "Čudesna šuma"

U pitanju je dugometražni crtani film koji je očarao mnogo u tadašnjoj Jugoslaviji

Crtani film "Čudesna šuma" Printskrin: Youtube/Croatiafilm

Crtani film koji je mnogoj deci, koja su odrastala 70-ih, 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, je "Čudesna šuma".

Ovo dugometražno ostvarenje ugledalo je svetlost dana 1986. godine, nakon što su na istom radile produkcijske kuće Croatia Film (Jugoslavija) i Fantasy Forest (Sjedinjene Američke Države).

Crtani film "Čudesna šuma" su režirali Milan Blažeković i Doro Vlado Hreljanović, i rađen je prema istoimenoj knjizi za decu hrvatske spisateljice Sunčane Škrinjarić. Scenario je adaptirao Fred P. Šarki, a na muzici za ovo ostvarenje su radili Denis Leogrande, Arsen Dedić i Živan Cvitković.

Inače, priča ovog crtanog filma se odvija u Čudesnoj šumi, koju štiti čarobni hrast. Tamo dolazi izvesni slikar Paleta, koji je rešio da odmori ispod tog drveta.

Hrast je u međuvremenu dao moć da priča sa životinjama, a njegov kist je postao kao čarobni štapić, tako da je mogao da stvara čarolije.

Slikarov dolazak u šumu razbesneo je Kaktus cara, vladara Čudesne šume, koji je naredio svom čarobnjaku Štapiću da Paletu dovede u njegov dvorac.

Međutim, Štapić izdaje Kaktus cara i pridružuje se slikaru i njegovoj družini. Vladar Čudesne šume rešio je uništi šumu.

Na kraju, Paleta, Štapić i ostala družina "ruše" Kaktus cara, tako što su ga, dok je spavao, napojili čarobnim napitkom.

Kaktus car je procvetao i postao je dobar, a Čudesna šuma je ostala bezbedna, kao i svi stanovnici iste.

Publika u Jugoslaviji mogla je prvi put da vidi crtani film "Čudesna šuma" 19. juna 1986. godine, dok se ovo ostvarenje je na američkoj kablovskoj televiziji "HBO", pod nazivom "The Elm-Chanted Forest", prikazano 11. novembra 1986. godine.

Pogledajte i trejler na engleskom jeziju za crtani film "Čudesna šuma":

"Čudesna šuma", nažalost, nije imala veći uspeh u Sjedinjenim Američkim državama, ali je zato ovaj crtani film bio izuzetno popularan u Jugoslaviji.

Četiri godine kasnije, snimljen je i nastavak, pod nazivom "Čarobnjak šešir". Ono što je zanimljivo jeste da je "Čudesna šuma" sinhronizovana i na nemački jezik. To se desilo 1992. godine, kada je u septembru izašla video-kaseta sa naslov "Aufruhr im Zauberwald".

Koji vam je najomiljeniji lik iz "Čudesne šume" i koju repliku iz ovog ostvarenja najviše volite?

(Telegraf.rs)