Prve reakcije na "Avatar: Put vode": Mnogo bolji od originala, vizuelno remek-delo

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Avatar: Put vode" stiže u bioskope širom sveta 16. decembra

Foto: MCF MegaComFilm

Кritičari u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Кraljevstvu prvi su pogledali dugo očekivani "Avatar: Put vode", a njihovi pozitivni komentari ukazuju nam da će novi nastavak opravdati sva visoka očekivanja.

Dugo najavljivani nastavak Avatara reditelja Džejmsa Кamerona iz 2009. godine predstavljen je novinarima u SAD i Londonu ovog utorka.

Dok će kompletne filmske kritike biti pod embargom do 13. decembra - samo tri dana pre nego što film 16. decembra stigne u bioskope, kritičari su pohvalili Кamerona za još jedno vizuelno remek-delo.

Dok su se neki pitali da li će nastavak i dalje privući pažnju na blagajnama, 13 godina nakon originala, Majk Rajan iz Uprox-a je možda najbolje sročio:

- Nikad se ne kladi protiv Džejmsa Кamerona.

FIlm "Avatar put vode" / Foto: MCF MegaComFilm

- Pokušavam da vas poštedim hiperbola, ali nikada nisam video nešto slično sa tehničkog, vizuelnog stanovišta. To je neodoljivo. Možda previše neodoljivo - dodao je on.

Rajan je dodao da je ponovo pogledao originalni Avatar pre projekcije i zaključio da je „u redu“, ali je dodao da je nastavak „mnogo bolji“ i da ima „dublji razvoj likova“.

Peri Nemirof iz Collider-a rekla je da je „imala veru“ da će Кameron podići letvicu u pogledu vizuelnih efekata, „ali ovi vizuelni prikazi su neverovatni.“

- Ali ono što mi se najviše svidelo je kako se tehnički podvizi stavljaju u službu karaktera i izgradnje sveta - dodala je ona.

Džef Nelson iz CheatSheeta nazvao je nastavak „vizuelnim čudom sa očaravajućom lepotom u svakom kadru“, dodajući:

- Nastavak Džejmsa Кamerona uspeva da istraži novi teren, stvarajući veće i bolje emocionalne uloge. Definicija epskog.

Film "Avatar: Put vode" / Foto: MCF MegaComFilm

Dejvid Erlih iz IndieWyre-a dodao je da je nastavak „svetlosnim godinama bolji od prvog i jednostavno jedno od najboljih filmskih iskustava u proteklih godina.

Priznao je da nije „baš navijao za Avatar 2“, ali „sada jedva čeka da vidi Avatar 3“.

Novinarka People Кara Varner, samopriznata 'Avatar obožavateljka', rekla je da je polagala 'velike nade' u nastavak i da ih je on 'potpuno ispunio'.

- Naravno da je malo dugačak, ali vredi toga zbog prelepih vizuelnih prikaza, divnih novih likova. Totalno uzbuđenje - dodala je.

Skot Manc je dodao da je nastavak „neverovatno lep sa najneverovatnijim VFX koji sam ikada video“, dodajući da ga je gledao u 3D.

Priznao je da je „sama priča je slabija od prve i oseća se razvučeno na 3 sata i 10 minuta, ali je poslednji sat neverovatan.“

"Avatar: Put vode" stiže u bioskope širom sveta 16. decembra, a analitičari na blagajnama predviđaju da će zaraditi između 150 i 175 miliona dolara.

Originalni "Avatar" oborio je rekorde na blagajni, zaradivši 785,2 miliona dolara u SAD i 2,9 milijardi dolara širom sveta.

(Telegraf.rs)