Švedska akademija čvrsto brani Handkea: "Njegova podrška Srbima je pogrešno shvaćena"

Žiri koji je doneo odluku da nagradi austrijskog pisca za književnost, kaže da će on biti shvaćen kao "očigledan izbor za 50 godina"...

Švedska akademija je ostala pri svom "kontroverznom" izboru Petera Handkea kao dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade, i istakla kako nije nameravala da "nagradi ratnog kriminalca i osporavača ratnih zločina i genocida, ali da je to utisak koji se u poslednje vreme stiče iz medija".

U tekstu za švedske novine "Dagens Niheter", članovi akademije Mats Malm i Erik M Runeson, priznali su da je Handke dao "provokativne, neprikladne i nejasne izjave o političkim problemima". Ali su takođe rekli da "nisu našli ništa u njegovim zapisima što uključuje napade na građansko društvo ili nepoštovanje prava jednakosti svih ljudi". Oni su pitali:

- Koje izvore su kritičari koristili i zašto se ignorišu Handkeove lične izjave po ovom pitanju?

"Gardijan" navodi da je izbor Handkea privukao svetsku kritiku u velikoj meri, jer je pisac "negirao srpske zločine u toku ratova na Balkanu devedesetih godina, kao i zbog njegovog prisustva sahrani Slobodana Miloševića".

Handkeova knjiga iz 1996. godine "A Journey to the Rivers: Justice for Serbia" bavi se temom stradanja u Srebrenici 1995. godine. 

Foto: Tanjug/AP

Više od 38.000 ljudi je potpisalo peticiju kojom zahtevaju da se Handkeu oduzme Nobelova nagrada. Humanitarna organizacija "Remembering Srebrenica" kaže da ovaj izbor "podstiče etničku i religijsku mržnju, srpski nacionalizam i poricanje genocida".

Članovi Nobelovog odbora za književnost, Henrik Petersen i Rebeka Karde, deo grupe koja procenjuje nominacije za Nobela i preporučuje ih Švedskoj akademiji, takođe su odbranili svoj stav i ostali pri svom izboru.

- Handke je antinacionalistički advokat za mir. Za 50 godina...Peter Handke, kao i Beket, biće jedan od najočiglednijih izbora Švedske akademije ikad načinjenih. U to sam siguran - napisao je Petersen za švedske novine "Svenska Dagbladet".

Petersen je napomenuo i da je Handke "radikalno nepolitičan" u svom pisanju, i da je njegova podrška Srbima pogrešno shvaćena. Oni dodaju i to da Handkeov argument leži u činjenici da srpsko stanovište izostaje iz nemačkih i austrijskih medija.

Na kraju, Nobelov upravni odbor je zaključio da Handke "apsolutno zaslužuje Nobelovu nagradu".

(Telegraf.rs/Gardijan)