≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je nastala "Sve smo mogli mi", jedna od najlepših pesama Jadranke Stojaković

Vreme čitanja: oko 3 min.

- Ko očekuje romantičnu ispovest, prevario se - rekao je svojevremeno u svojoj ispovesti sarajevski književnik Valerijan Žujo, inače autor teksta ove vanvremenske pesme

  • 0
Jadranka Stojaković Foto: Medija centar Beograd

Jadranka Stojaković bila je jedna od najvećih muzičarki na prostoru bivše Jugoslavije. Otpevala je veliki broj vanvremenskih numera, a jedna od takvih je i "Sve smo mogli mi".

Tekst za ovu pesmu napisao je muzičar Žarko Šipka, a tekst sarajevski književnik Valerijan Žujo, koji je svojevremeno u intervjuu za Klix.ba otkrio kako je ovo muzičko remek-delo nastalo:

- Ko očekuje romantičnu ispovest, prevario se. Meni je, početkom sedamdesetih godina prošlog veka, Duško Trifunović povjerio da čitam po zadatku i onda na temelju pročitanog i naših razgovora, napišem scenario za emisiju "Na ti". Konačan oblik emisiji, davao je uvek sam Duško. Tada sam upoznao puno sarajevskih muzičara na početku njihovih karijera. Jednog dana, silazili smo niz Džidžikovac, moj drug i kum pokojni Žarko Šipka i ja. Uz Džidžikovac je, s gitarom u "futroli", išla Jadranka Stojaković. Nakon standardnih rečenica, Jaca je kazala da joj je neophodna B pesma za singl-ploču koju priprema. Žarko je upitao, kada joj pesma treba…Sutra, veli Jaca. Na to Žarko, iz prve: "Imam pesmu za tebe." - rekao je Valerijan Žujo, prenosi glassrpske.com, i nastavio:

- Meni je bilo drago što je Jacin problem rešen… Tek kasnije, kod Žarka, shvatio sam da je to, zapravo moj problem. Odsvirao mi je dopadljivu melodiju, doneo papira i pisaljku i kazao: "Čoveče, piši, nema se vremena." Uzalud sam ja govorio, da se to tako ne radi, da treba čitati poeziju i tražiti prave stihove za muziku… "otkrivati muziku u poeziji" i sve tako, opšta mesta i fraze… On je stalno svirao istu melodiju i pevao la-la-la-la… na-na-na-na. Na kraju sam ja počeo jedan mučan i nelogičan posao, naime graditi kuću od krova… Istina glavnina zadatka je obavljena, postojala je muzika… Samo, valjalo je nešto na te note i pevati - rekao je Valerijan Žujo i dodao:

- Nakon dva-tri sata gnjavaže i dva-tri decilitra loze, ja sam konačno proradio i na papir nabacio takozvane "tarabe", crtice i zareze, koji su označavali slogove i akcente. Još ne bijaše niti jedne jedine reči, a kamoli priče. Znali smo samo da to treba biti lirska i nostalgična pesma, primereno Jadranki i primjereno već napisanoj muzici. Žarkova sestra Branislava, gotovo lebdeći, donosila je tekućinu i ostalu "logistiku"... - naveo je Valerijan Žujo i nastavio:

- U neko doba, pesma je bila dovršena. Prvi jednostavni i najbolji aranžman, napisao je pokojni Bodo Kovačević. Jaca je snimila svoj singl, ostalo se zna. Potpuno mimo naših prognoza, pesma se održala. Video sam na njebu, da ima puno izdanja i interpretacija. Pesma prati odjavnu špicu novog filma Danisa Tanovića ("Cirkus Kolumbija")… Na mojoj stranici je Jadrankina interpretacija na našem lepom višeimenom jeziku i na japanskom. Zanimljiv je način na koji pesmu na slovenačkom ("Midva bi lahko") peva Tanja Ribič. Ali, važnije od toga, čuo sam tu pjesmu nebrojeno puta, na moru, na rođendanima, među izviđačima, u birtijama i elitnim klubovima, u vozu...

Prošlog leta, neki sasvim mladi momci i djevojke, svirali su i pjevali na Vilsonovom "Sve smo mogli mi", sa toliko iskrenosti i zanosa, da bi im samo krajnje ciničan, pa i pomalo perverzan tip, mogao pokvariti štimung pričom, kako iza te pesme ne stoji nikakva velika ljubav autora stihova, nego da su to sasvim zanatski, na "tarabe" nakalemljene reči - rekao je svojevremeno Valerijan Žujo.

Jadranka Stojaković - "Sve smo mogli mi":

Amir Medunjanin - "Sve smo mogli mi":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA