Najtužniji dan u istoriji rok muzike: Dok je umirao, Lenon je stezao snimak svoje poslednje pesme

Sa Lenonovim ubistvom svet muzike promenio se zauvek

Samo nekoliko sati pre nego što je Džon Lenon, član benda Bitlsi, ubijen ispred svoje kuće 8. decembra 1980. godine, slavni muzičar je snimio svoju poslednju numeru - "Walking on Thin Ice". Pesmu je otpevala njegova žena Joko Ono, dok je Lenon svirao gitaru.

Neki kažu da, dok je na smrt krvario na ulazu u zgradu na Menhetnu, Lenon je stezao traku u ruci. On i Joko vraćali su se iz studija kada je tada  25-ogodišnji Mark Čepman, iz čist mira, pucao dva puta u Lenonova leđa.

Joko Ono i Džon Lenon Foto: Tanjug/AP

- Očigledno da ga je napadač čekao - rekao je narednik Robert Barns iz 20. policijske postaje.

Iako je bila prisutna, Joko Ono nije povređena u napadu. Očevici kažu da je očajnički vikala da joj pomognu dok je Lenon padao i lagano gubio dah. Po prispeću u Ruzveltovu gradsku bolnicu, lekari su mogli samo da konstatuju smrt jednog od najslavnijih muzičara ikad.

Njegov ubica Mark Čepmen, uhapšen je na licu mesta, a kasnije osuđen na doživotnu robiju.

Sa Lenonovim ubistvom svet muzike promenio se zauvek, a 8. decembar je za mnoge ljubitelje rok muzike i dalje najtužniji datum u kalendaru.

"Walking on Thin Ice", njegova poslednja pesma, objavljena u januaru 1981. godine, postigla je komercijalni i i kritički uspeh.

Decenijama kasnije, 2003. godine, ponovo je dospela u žižu javnosti kada su DJ Deni Tenaglija, engleski pop duo Pet šop bojs (Pet Shop Boys) i drugi uradili klub remikse ove pesme. Na američkim dens top listama našla se na prvom mestu, dok je u Ujedinjenom kraljevstvu dospela na 35 poziciju - istu onu koju je originalna pesma imala 1981. godine.

Video: Islandski muzičar Olafur Arnalds snimio pesmu sa srpskom publikom

(D.D.S.)