"Propaganda u toku Hladnog rata": Da li je CIA napisala najveći hit grupe Scorpions?

"Želeli smo da pokažemo ruskom narodu da stasava nova generacija Nemaca", izjavio je gitarista Rudolf Šenker...

Printskrin: YouTube/Daniel Lair

Novosnimljeni podkast dotaći će se pitanja da li je najpoznatiji hit grupe Scorpions, "Wind of Change", zaista napisala CIA kao propagandu u toku Hladnog rata. Glavni pevač benda, Klaus Majne, zvanično je naveden kao autor pesme, prenosi Soundguardian.

Produciran od strane Crooked Media i Pineapple Street Studios, osmodelni podkast serijal, pod nazivom Wind of Change, premijeru će doživeti na Spotify-u 11. maja, a vodiće je istraživački novinar "Njujorkera", Patrik Raden Kif.

- To je priča koja se proteže kroz muzičke žanrove, preko granica i razdoblja istorije - izjavio je Kif za Deadline i dodao:

- Dakle, meni je bilo važno da čujete muziku, naglaske i glasove i prosudite sami ko bi mogao da govori laži, a ko istinu. Tako sam se zabavljao istražujući ovu ludu priču godinu dana, istražujući mračne poteze istorije hladnog rata i obavljajući gotovo stotinu intervjua u četiri zemlje s rokerima i špijunima. Jedva čekam da to podelim sa svetom.

Još 2015. godine Skorpionsi su objasnili kako je Wind of Change napisan nakon što su primetili drugačiju atmosferu u Rusiji nakon što su prvi put posetili tu zemlju u sklopu turneje kojom su promovisali album Savage Amusment 1988. godine; i godinu kasnije kada su s drugim velikanima roka nastupili u sklopu Moscow Music Peace Festival-a. Prema prisećanju gitariste Rudolfa Šenkera, iza "gvozdene zavese" su otišli kako bi pomogli u promeni percepcije Nemaca u regionu koji je pretrpeo toliko mnogo posle Drugog svetskog rata.

- Želeli smo da pokažemo ruskom narodu da stasava nova generacija Nemaca - rekao je. - Oni ne dolaze s tenkovima i oružjem kako bi vodili rat – stižu s gitarama i rokenrolom kako bi doneli ljubav.

- Bilo je toliko emotivnih trenutaka u Moskvi - istakao je Mejn i dodao: 

- Pretpostavljam da je to mogao biti Bon Džovi ili Motley Crüe, bilo ko od ovih koji su otišli kući nadahnuti onim što su videli, ali za njih je to bilo u fazonu: "Hej! Protresli smo Sovjetski savez, momci!". Za nas je možda bilo drugačije. Videli smo toliko promena od Lenjingrada ’88. do Moskve ’89. To je bila inspiracija za "Wind of Change".

(Telegraf.rs)