Ovo su 3 vrste ski-staza na Kopaoniku: Evo koje su najlakše, a koje isključivo za profesionalce

Sa ukupnom dužinom ski-staza od čak 35.435 metara, ovo je definitivno i najveći ski centar u zemlji

Printscreen: Youtube/ infoKOP

Sasvim sigurno je u pitanju najpoznatiji ski centar u našoj zemlji. Ali osim po skijanju, planina Kopaonik je prepoznatljiva i kao jedna od možda i najtraktivnijih destinacija u Srbiji.

Sa ukupnom dužinom ski-staza od čak 35.435 metara, ovo je definitivno i najveći ski centar u zemlji.

Plave staze

Ski-staze koje su okarakterisane kao lake su poznate i kao plave staze na Kopaoniku. Njihova ukupna dužina je 19.650 metara, a ima ih 23. Prosečne su širine oko 40 metara.

Na Kopaoniku postoje i plavi ski putevi, čija je ukupna dužina 8.547 metara i koji su više od 12 metara prosečno široki.

Staza Karaman greben, sa dužinom od 1.440 metara je jedna od dužih u kategoriji plavih. A svakako treba pomenuti i staze Bela reka I, čija je dužina 1.666 metara, kao i stazu Mali karaman sa dužinom od 1.079 i druge.

Na nekima od njih je dostupna žičara za dve, četiri ili šest osoba, a na nekima ski tanjir.

Crvene staze

Printscreen: Youtube/ infoKOP

Ukupna dužina srednje teških staza na Kopaoniku, koje spadaju u kategoriju crvenih je 10.510 metara, dok je dužina ukupno 4 ski puta te težine 1.185 metara.

Najduža staza u ovoj kategoriji je staza Krčmar, čija je dužina 1.902 metra i na kojoj je dostupna žičara za dve osobe.

U grupu crvenih, odnosno ski-staza srednje težine spadaju i staze Duboka I i Pančićev vrh, kao i Duboka II, na kojima je dostupna žičara za 4 osobe.

Crne staze

Printscreen: Youtube/ infoKOP

Sem tri ski puta, u ovoj kategoriji se nalazi i 6 ski-staza. Ukupna dužina crnih ski-staza na Kopaoniku je 5.275 metra, a puteva 2.580 metara.

Pored ostalih, u kategoriji teških ski-staza se nalazi i staza Bela reka II, na kojoj je dostupan dvosed, a čija je ukupna dužina 1.250 metara i visinska razlika 521 metar.

Takođe, u tu grupu spadaju i ski-staze Gvozdac, Struga i Ledenica, sa prosečnom visinskom razlikom od 240 do 290 metara.

(Aleksandra Blažević/ Telegraf.rs)