Simbol Užica dobija novi izgled: Rekonstrukcija i konzervacija grada sagrađenog na litici iznad reke Đetinje

Tokom leta ovaj lokalitet dobio je novi izgled, a u toku su završni radovi trenutne faze

Simbol grada Užica vekovima unazad je Stari grad koji je sagrađen na litici iznad reke Đetinje. Nekada je bio glavno srpsko uporište protiv Turaka, a danas je mesto koje rado obilaze građani, ali i brojni posetioci iz regiona jer sa na njega puca veličanstven pogled na čitav grad.

Tokom leta ovaj lokalitet dobio je novi izgled, a u toku su završni radovi trenutne faze.

- Tokom svih dosadašnjih radova izvršena je restauracija i konzervacija gornjeg srednjeg i donjeg grada, napravljena kula, kazamat i ti radovi su pri kraju. Ostalo je da se iznad kazamata uradi hidroizolacija i završi uređenje staze sa koje će se pružati prelep pogled na grad.

U rekonstrukciju i konzervaciju do sada je uloženo oko 60 miliona dinara. Iz budžeta grada izdvojeno je oko 16 miliona, republika je preko resornih ministarstava izdvojila oko 35, a prepoznajući značaj i potencijal užičke srednjevekovne tvrđave Američka ambasada radove je podržala sa oko 8 miliona dinara

Kada se sve što je planirano završi, pored Starog grada posetioci će moći da vide i hidrocentralu, ali i da jedinstvenom Zelenom oazom u Srbiji stignu do Neolitskog naselja, koje će takođe uskoro u potpunosti biti završeno.

Osim osiv, u toku je izrada i projekata za vodenu kulu i novi vidikovac, čime će biti nastavljena rekonstrukcija Starog Grada.

(Telegraf.rs/RINA)