≫ 

Na samo 20 km od Sokobanje nalazi se tajanstvena pećina koja krije prelepo jezero

Osim uživanja u lepotama same pećine, možete uživati i u lepo uređenoj okolini

  • 1
Pećina Foto: Pixabay/Ilustracija

Jedno od naselja u Zaječarskom okrugu, koje teritorijalno pripada opštini Sokobanja je i Sesalac. U njemu živi tek nešto više od 300 duša. I ne po čemu naročito ono ne bi bilo posebno, da se tu ne nalazi i jedna pećina. A u pećini obitava najveća kolonija slepih miševa u našoj zemlji.

Da sve bude još interesantnije malobrojni meštani znaju za legendu da su se upravo u ovoj pećini nekada krili hajduci, a pričalo se i o blagu koje su verovatno tu zakopavali.

Sesalačka pećina

Pretpostavlja se da je dužina pećinskih hodnika oko 2,5 km. Trenutno je prohodno tek oko 200 metara.

Organizovanih tura za sada nema, ali zato ako krenete u upoznavanje ove pećine, možete čak i sami upaliti svetlo jer su se meštani čak i za to pobrinuli. Međutim, s obzirom na to da je ovo dom i za slepe miševe, to osvetljenje je prilično prigušeno, kako ih ne bi uznemiravalo.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Vlada Spasić (@spale87) on

Ako već krenete u upoznavanje Sesalačke pećine, budite spremni i na to da će vam možda slepi miševi leteti u blizini glave. Nije baš zgodno ako ih se plašite, mada se to događa samo u određenim delovima pećine.

Pećinski nakit je vrlo bogat, a kroz pećinu protiče i jedna reka, inače ponornica, što je takođe jedna od zanimljivosti.

Ukoliko odlučite da upoznajete neki od pećinskih hodnika, nemojte se iznenaditi ako ugledate omanje jezero.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Богдан Бирчевић (@bo88gdan) on

Kako stići do Sesalačke pećine?

Nešto manje od 20 kilometara je udaljena od Sokobanje, kada se krene u pravcu Knjaževca. Trebalo bi da skrenete u selo Seselac i da vozite putem prema pećini. Važno je da znate i da je poslednjih par kilometara pre nego što stignete pred pećinu, makadamski put, ali prohodan.

Osim uživanja u lepotama same pećine, možete uživati i u lepo uređenoj okolini. Meštani su se potrudili da ne naruše lepotu prirode, a da ipak okolinu urede za prijatan boravak gostiju. Osim prostora za igranje mališana, tu je i česma, ali i nekoliko stolova i klupa za predah.

A u neposrednoj blizini se nalazi i omanje jezero, nastalo pregrađivanjem Sesalačke reke, što je takođe zasluga meštana.

Zanimljivosti o Sesalačkoj pećini

Lokalne legende vele da su ovu pećinu koristili hajduci. Čak se pominje i da su tu možda zakopavali blago.

Na Sesalačkoj reci, koja se nalazi u blizini se nalazi i vodopad Tuš, poznat po brojnim slapovima.

U mnogim drugim mestima, gde obitavaju evropski slepi miševi, oni žive zasebno jedni od drugih. Međutim, na prostoru Sesalačke pećine ima nekoliko kolonija.

 

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Svetlana Stanojevic (@stanojevic_svetlana) on

Video: Kađenica podno Ovčara čuva veliku tajnu Drugog srpskog ustanka: Ovde je ugušeno 300 Srba

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Till Eulenspiegel

    12. septembar 2020 | 00:33

    Rasvetu u pećini i struju u kampu je postavio i uredio geološki fakultet u Beogradu, čiji studenti tu dolaze na speleološki kamp.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA