OTKRIVAMO: Talentovani Veljko Simić ne sme da igra u Bazelu! Vraća li se u Zvezdu?

Mladi vezista definitivno ne dobija radnu i boravišnu dozvolu u Švajcarskoj, i Savezni sud nije bio spreman da napravi presedan u njegovom slučaju, jer, između ostalog, nije pokazao "izuzetan kvalitet"

Nekadašnji član omladinske selekcije Crvene zvezde Veljko Simić prošlog leta je bio jedan od onih koji je predvodio emigraciju mladih talenata sa "Marakane", s obzirom da ga je iz kluba odveo švajcarski Bazel.

Ipak, kako je Telegraf ranije pisao, 19-godišnji Simić neće moći da nastupa za ovaj klub, zbog odluke Saveznog administrativnog suda u Švajcarskoj, koji je potvrdio odluku Agencije za migracije (FOM).

Odluka je usledila zbog neizdavanja radne i boravišne dozvole usled postavljenih standarda, sa kojima muku muče mnogi tamošnji klubovi. Podsetimo, igrači koji u Švajcarsku dolaze iz zemalja koje su van EU moraju da dokažu da su kvalifikovani profesionalci, kako bi dobili dozvolu, a takođe moraju da ima najmanje tri godine iskustva u ”solidnim” ligama.

Samim tim, mladi vezista nema pravo nastupa za Bazel.

Prema sudskoj odluci, Simić ne ispunjava ove uslove: za prvi tim Crvene zvezde je debitovao 1. jula 2013. godine i odigrao svega dve utakmice.

Bazel je pokušao da preinači odluku Agencije za migacije argumetnima da je u tom trenutku Simić bio najmlađi igrač u istoriji crveno-belih koji je debitovao u prvom timu, potom postojanje interesovanja drugih velikih klubova poput Ajaksa, kao i isplaćivanje kompenzacije Crvenoj zvezdi da ga ranije dovedu u klub za oko 240.000 evra i, na kraju, postavljenje početne mesečne plate od 8.000 franaka u prvoj godini petogodišnjeg ugovora.

Međutim, Sud nije bio spreman za presedan i vrlo jasno stavio do znanja zašto Simić neće zaigrati za švajcarskog prvaka. Naime, istaknuto je da ovaj igrač tokom proteklih godinu dana igrao u drugoj kategoriji Bazela, ali da nije pokazao "izuzetan kvalitet", a takođe je istaknut status Crvene zvezde:

"Najbolje vreme njegovog bivšeg kluba bilo je tokom bivše Jugoslavije, dakle pre mnogo vremena".

Sada se postavlja pitanje šta će biti s Veljkom Simićem kada mu budućnosti u Švajcarskoj nema? Možda da se vrati u Crvenu zvezdu?

Podsetimo, Simić je Zvezdu napustio nedugo pošto je odbio da otputuje na pripreme u Antaliju sa ekipom koju je tada sa klupe predvodio Aleksandar Janković.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)