Da li je ovo najluđi potez jednog NBA kluba?

Detroit je dao otkaz svom najplaćenijem igraču i to pre isteka ugovora i zato će morati da mu isplati 35,9 miliona dolara

Mnogi će za ovo reći da je neverovatan, nepromišljen, diletantski i ne znamo sve kakav potez čelnika Detroita, ali sigurno samo oni znaju zašto su to uradili. Menadžment "klipova" je uručio otkaz Džošu Smitu ubedljivo najplaćenijem igraču te ekipe i to godinu i po dana pre isteka njegovog ugovora.

Krilni košarkaš je imao ugovor do 2016. godine po kome je zarađivao 13,5 miliona dolara po sezoni, a pošto nije imao nikakav disciplinski prekršaj Pistonsi će morati da mu isplate sav preostali novac. Jedina olakšavajuća okolnost po njih je što će moći da ostatak od 35,9 miliona mu isplaćuju tokom pet narednih godina, jer je tako određeno slovom Kolektivnog ugovora.

- U prvoj trećini sezone nismo ostvarili rezultate na nivou očekivanja i zato smo odlučili da promenimo pravac kretanja. Svim kapacitetima se okrećemo razvoju naših mladih igrača. On je veteran i svestran igrač koga maksimalno poštujemo ka osobu i košarkaša. Mislimo da je bilo najpoštenije da mu damo slobodu da izabere svoj put - objasnio je trener i predsednik Detroita, Sten van Gandi.

Smit je bio 17. pik na draftu 2004. godine, a 2005. je pobedio u takmičenju u zakucavanju. U dosadašnjem delu sezone je imao učinak od 13,1, poen, 7,2 skoka i 4,7 asistencija, ali su Pistonsi jedan od najgorih timova u ligi sa skorom 5-23.

(Telegraf.rs)