Čelnici ASS objasnili Svetskoj federaciji zbog čega Kosovo ne bi trebalo da bude član IAAF

Čelnici naše atletike uporni da spreče trajni prijem Kosova pod okrilje Svetske federacije

Atletski savez samozvane države Kosovo u arpilu je dobio status privremenog člana Svetske atletske federacije (IAAF), a uskoro će, već na narednom kongresu koji će krajem avgusta biti održan u Pekingu, postati i punopravni član - i to je neminovnost, uprkos velikim naporima Atletskog saveza Srbije da svim pravnim sredstvima spreči takav scenario.

Predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović, u društvu generalnog sekretara Slobodana Brankovića, u utorak je na tu temu putem skajpa razgovarao sa generalnim sekretarom IAAF-a Esarom Gabrijelom od koga je mogao čuti stav vodećih ljudi svetske atletike koji se ni za jotu nije promenio od dana kada su Kosovo primili pod svoje skute.

BRANKOVIĆ: Prijem Kosova u IAAF je apsurd

Prijem Kosova u IAAF je grubo kršenje statuta Svetske atletske federacije u kome se jasno kaže da ta organizacija neće primati nove članove posle 31.12.2005. godine.

To je zakon koji važi uvek i za sve, ali očigledno ne i u ovom slučaju...

Iako Kosovo nije član Ujedinjenih Nacija, to ne sprečava sportske saveze sa te teritorije da nađu svoje mesto u međunarodnim organizacijama. Podsećamo da je Kosovo od decembra punopravni član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

- Postoji stavka u međunarodnom pravu, što možete i da pitate vaše pravne savetnike, da ne postoji nijedna organizacija na svetu koja može da definiše koja je država nezavisna, a koja nije - jedan je od "argumenata" kojim se poslužio generalni sekretar IAAF tokom dijaloga sa čelnikom naše atletike.

Na konstataciju Jevrosimovića da će prijemom Kosova u IAAF i statut te organizacije morati da se menja, usledio je odgovor:

- Da, tako je. Ali, vidite, vođstvo IAAF gleda na Kosovo kao nezavisnu državu priznatu od strane međunarodnih sudova. Možda po vama to nije u redu i ja razumeme vaš stav, ali je to realnost. Vama preostaje mogućnost da uložite žalbu i tu nema nikakvih problema.

Na nedavnim Evropskim igrama u Bakuu Kosovo je nastupilo samostalno. Niko iz naše delegacije nije uložio žalbu na prisustvo sportista sa "srpske teritorije" koji su defilovali pred očima predsednika države Tomislava Nikolića. I to je kao argument za prijem Kosova upotrebio visoki funkcioner Svetske atletske federacije.

- Video sam na ceremoniji otvaranja Igara članove olimpijskog komiteta, kompletnu ekipu Srbije, kao i predsednika vaše zemlje, ali i predsednika Rusije, koji su reagovali kao i svi kada su se kosovski sportisti pojavili. Niko se nije zvanično žalio. To je ono što sam video i što će biti uzeto u obzir. Vi imate pravo, kao član IAAF, da se žalite ako članstvo Kosova postane stalno, na narednom kongresu kada ćete dobiti priliku da se obratite.

Iako je srpska pozicija po ovom pitanju prakitčno bezizlazna, stav Jevrosimovića da je obaveza ASS da se usprotivi takvom scenariju.

- IAAF krši propise u ovom slučaju, jer je Kosovo i dalje deo Srbije i mi smo kao Savez snažno protiv toga. Iskoristićemo sve da ne dozvolimo da budu deo Svetske organizacije samostalno, već da i dalje budu kao deo Srbije deo IAAF. Predaćemo akte advokatima koji će razmotriti situaciju i videti koje korake dalje da preduzmemo, jer situacija nije čista. Razmišljamo i da se žalimo Međunarodnom sportskom sudu u Lozani, ali i to košta, a verovatno bi bilo uzalud - konsttaovao je Jevrosimović.

(Telegraf.rs)