Hrvatske vaterpolo legende: Nekad je Srbija imala kompleks od nas

Legende ovog sporta u Hrvatskoj složni su u oceni da je Srbija daleko superiornija od svih i da je domaćinima zlato zagarantovano

Hrvatskom i dalje odjekuju reakcije povodom ubedljvije pobede Srbije na početku vaterpolo Evropskog prvenstva.

Srpski vaterpolisti slavili su ubedljivo sa 13:6.

Legende ovog sporta u Hrvatskoj složni su u oceni za "Sportske novosti" da je Srbija daleko superiornija od svih i da je domaćinima zlato zagarantovano.

Tri splitska, ali i hrvatska vaterpolska asa smatraju da Hrvatska treba da se bori za drugo ili treće mesto.

- Srbi su za korak, pa i dva bolji u ovom trenutku, tačnije u poslednjih četiri - pet godina, oni su za ovu priliku izuzetno motivisani i ne vidim način da im neka selekcija ugrozi primat. Naši su u rangu šest reprezentacija, znači Italije, Mađarske, Španije, Grčke, Nemačke i Crne Gore, rekao bih da su figurativno uho do uha. Dakle, kad smo svesni da zaista nikad jedna selekcija kao što je ova srpska nije bila toliko bolja u odnosu na sve druge, onda taj startni poraz, bez obzira koliko delovao deprimirajuće, ipak ne može umanjiti naše izglede za podijum - rekao je Milivoj Bebić, jedan od najboljih hrvatskih vaterpolista svih vremena, tri puta proglašen za najboljeg igrača sveta, i dodao:

- Moramo prihvatiti da smo došli u Beograd značajno oslabljeni, jer Dobud, Obradović i Muslim su jako bitni igrači. Uglavnom, ovo je početak, taj ubedljivi poraz od Srbije, pa ma kako nam to teško padalo, prava je realnost. Verujem da imamo kvalitet za medalju.

- Nisam imao iluzija da će naši moći da suprotstave domaćinima, nije me ni iznenadilo ni pogodilo to kako smo izgubili. Jer, po mojoj proceni, nikad u istoriji vaterpola nije se dogodila tako moćna ekipa kao što je ova Srbije. Dakle, nadam se da taj startni poraz neće ostaviti traga kod Tucakovih izabranika. Znali smo mi, moje generacije, pa i ove sadašnje, krenuti s porazom i na kraju pokazati pravi karakter i boriti se za postolje. Svakako, uveren sam da ćemo u sledećim utakmicama dokazati, u stvari opravdati renome i izboriti medalju - smatra Mislav Bezmalinović, najbolji vaterpolista Jadrana svih vremena.

Renco Posinković, golman Mornara i Jadrana i osvajač zlata sa Olimpijskih igara u Seulu smatra da su "barakude" morale bolje da odigraju.

- Ušli smo premekano u tu utakmicu, odbrana nam je delovala razvučeno, preotvoreno i to je moja zamerka. Imamo najboljeg golmana sveta Pavića, imamo vrlo dobre bekove, morali smo da igramo kompaktnije. Naš problem je manjak drugog centra, Lončar je izvanredan, Pavlović se još nije snašao. A što se tiče odnosa sa Srbijom, izgleda mi da smo dobili njihov kompleks. Poraz je težak, ali mi ni izdaleka nismo toliko loši koliko je izgledalo. Može vas začuditi, ali smatram da ovaj poraz može biti motivišući za naše igrače i izbornika Tucaka.

(Telegraf.rs)