Skener Partizanovih mogućih rivala: Slavija igra na tuđem stadionu, Zaglebje se plaši Radovića

Slavija ili Zaglebje - s kim će crno-beli igrati u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evropa?

Za razliku od Crvene zvezde, fudbaleri Partizana nisu imali sreće prilikom kvalifikacionog žreba za Ligu Evopa.

Potencijalni protivnici crno-belih, koji su bili povlašćeni, biće bolji iz duela Slavija iz Sofije (Bugarska) - Zaglebje Lubin (Poljska). Mečevi su na programu 14. i 21. jula.

Jedan od najstarijih bugarskih klubova protiv tima koji je osnovan skoro mesec dana pre Partizana.

SLAVIJA SOFIJA

Slavija je tim koji je osnovan 1913. godine, ali nisu bili prvaci punih 20 godina. Čak i treće mesto im je nedostižno od 1997. godine.

U timu imaju nekolicinu stranaca, ali nijedno zvučnije ime. Zanimljivo, da su ih svojevremeno sa klupe predvodili Žarko Olarević, Miodrag Ješić i Ratko Dostanić. Prva dvojica su igrali u Partizanu, dok je Dostanić bio trener Zvezde.

Boja dresova je belo-crna, a igraju na stadionu kapaciteta oko 25.000 gledalaca, ali će protiv Zaglebja igrati na stadionu Levskog.

Najveći evropski uspeh imali su u sezoni 1966/67, kada su stigli do polufinala Kupa pobednika kupova.

Tokom 2012. godine bili su, ni krivi ni dužni, u centru skandala. Izbubili su od Liteksa sa 1:0 čiji je trener Hristo Stoičko posle meča zvao sudije telefonom i pretio im.

Takođe, Slavija je indirektno uticala na Partizanovog protivnika u sezoni 2013/14. odigrali su 1:1 sa Levskim i tako krunisali Ludogorec za šampiona. Bugari su u dva meča bili bolji od Partizana.

ZAGLEBJE LUBIN

Poljaci su možda blagi favoriti u ovom dvomeču sa Slavijom. Dva puta su bili šampioni Poljske. Poslednji put us ezoni 2006/07, dok su ovu sezonu iza nas završili na trećem mestu.

U sastavu imaju dvojicu bivših fudbalera Rada - Đorđa Čotru i Aleksandra Todorovskog kog su svojevremeno Zvezda i Partizan pokušali da dovedu.

Ako ih neko najbolje poznaje, onda je to novi vezista crno-belih Miroslav Radović. Već im je tresao mrežu dok je nosio dres Legije.

Zanimljivo, i Zaglebje je trenirao Žarko Olarević, koji je 80-ih bio selektor olimpijskog tima Jugoslavije. Stadion im prima oko 16.000 ljudi.

(Telegraf.rs)