Ko je Marko Pjaca, najtalentovaniji fudbaler Balkana, čiji je transfer u Juventus zadivio i Srbiju?

Saznajte najzanimljvije o hrvatskom Ronaldinju

Srbija ovog leta ima Marka Grujića o kojem se pišu hvalospevi na račun prvih igara u Liverpulu, a Hrvatska se divi Marku Pjaci, sada već bivšem vezisti zagrebačkog Dinama, a novoj akviziciji Juventusa.

Italijanski mediji su složni, do juče anonimni Pjaca će biti buduća zvezda evropskog i Juventusovog fudbala.

Zar transfer od 23 miliona evra, što je novi rekord hrvatskog fudbala i naravno Dinama, ne govori dovoljno?

Ako ste mislili da su neki raniji transferi ptića iz Mamićevog gnezda slučajnost i menadžerske kombinacije, onda ovde to nije slučaj. Čak su pojedini hrvatski mediji pisali da Pjaca nije miljenik braće Mamić u Dinamu?!

Marko Pjaca dolazi na preglede u Torino: Pogledajte video ispod.

Ultra talentovani Pjaca, prema rečima brojnih fudbalskih stručnjaka jedan od najtalentovanijih fudbalera koji se pojavio na ovim prostorima i koji je od pre nekoliko dana zvanično najskuplji fudbaler regiona (bivše SFRJ) koji je otišao u klub sa Zapada, mogao bi u narednom periodu, u rekordnom roku fzdbalsku planetu okrene ka sebi.

Pjaca se od dresa Dinama oprostio sa dva gola na mečevima protiv Vardara u kvalifikacijama za Ligu šampiona, već za mesec dana bi trebalo da bude među starterima u mečevima Lige šampiona, ali u crno-belom dresu šampiona Italije.

Jer, Pjacu, Milan, Napoli, Liverpul, konačno i Juventus nisu jurili godinu dana, (a naročito od meča sa Španijom na Evropskom prvenstvu) da bi grejao klupu ili se postepeno uključivao u prvi tim.

Ima kvalitet za vrhunski fudbal 90 minuta od prvog trenutka meča u novom klubu. Zarađivaće 2 miliona evra po sezoni.

SKROMAN MOMAK, SVE PARE ŠALJE "KEVI"

Pjaca je u junu 2014. godine stigao u Dinamo za milion evra iz zagrebačke Lokomotive, u koju je stigao iz zagrebačkog ZET-a. Inače je dete Dinama.

- Nisam hteo da sedim na klupi. Kad sam se u Dinamu našao u toj situaciji, vratio sam se u ZET. Tamo sam imao priliku da igram i razvijam se. Razmišljao sam tada, baš kao i danas, da je za mene bolje da igram u manje izvikanom i lošijem klubu, nego da u dobrom klubu sedim na klupi. Vreme je pokazalo da sam i kao dečak dobro razmišljao - glasi izjava Pjace iz decembra 2014. godine.

Skromnost, koju današnji fudbaleri retko imaju. Uglavnom će pre sedeti u Zvezdi i Partizanu i ne igrati, nego da se vrate u 2,3. ili 4. ligu kako bi igrali u kontinuitetu.

Još jedna stvar nam je privukla pažnju kada smo "guglali" novu zvezdu hrvatskog fudbala.

Novac koji je sa 19 godina počeo da zarađuje u Dinamo (a nije mali novac) minimalno je trošio na izlaske s devojkom ili društvom.

- Sve dajem roditeljima. Nemam velike apetite, pa čak ni što se tiče moje jedine slabosti, automobila - rekao je nedavno hrvatskom Nacionalu Pjaca.

Ima želju da postane fudbaler svetske klase. Nešto nalik Ronaldinju.

- On je igrao pravi fudbal. Stil igre mu je prepoznatljiv i igrao je s osmehom, što je za mene bit sporta. Zbog toga verujem da će se sve svesti na mene i travnjak na terenu.

Njegova rečenica da je navikao da igra pred praznim stadionom (Lokomotiva ni nema navijače, Dinamo ima problem sa bojkotom godinama) već je kupila Italijane.

I već najavljuju da će još bolje igrati kad iz nedelje u nedelju bude igrao pred krcatim stadionima u Italiji i Ligi šampiona. A već igra opasno dobro.

NAJVAŽNIJE

Ime i prezime: Marko Pjaca

Godine: 21

Pozicija: krilo/napadač

Vrednost: Preko 20 m evra

Reprezentacija: 11/1

Dinamo: 91/28

Najvažnije vesti iz sporta za 21. jul

(Telegraf.rs)