Rozberg osvojio Belgiju, Hamilton sa začelja stigao do trećeg mesta! (FOTO)

Nemac smanjio vođstvo Britanca u generalnom plasmanu

Trka udvoje za titulu u šampionatu formule 1 nastavila se trijumfom Nika Rozberga u Belgiji, na stazi Spa-Frankošamp.

>>> Nikad luđi početak trke u F1: Sudarili se ferarijevi bolidi, Saincu pukla guma, Magnusen smrskao bolid... (FOTO)

Nemac, kome je ovo bila šesta pobeda u aktuelnoj kampanji, trijumfovao je ispred Daniela Rikjarda i klupskog kolege i vodećeg u generalnom plasmanu Luisa Hamiltona.

Isti broj pobeda ima i Britanac.

Upravo je Hamilton, uz Rozberga, najveći dobitnik trke, zbog činjenice da je usled penala startovao sa začelja, ali je sjajnom vožnjom i spletom srećnih okolnosti uspeo da zabeleži visok plasman.

Najveći gubitnik trke je holandski tinejdžer Maks Verštapen, koji je startovao iz prvog reda kao drugi, na cilj je stigao van zone bodovanja, tek jedanaesti.

>>> Ovo je trebalo preživeti: Stravičan udar Magnusena o zid na VN Belgije (VIDEO)

Takvom epilogu je najviše doprineo prvi od nekoliko incidenata u povoju trke, a upravo je Verštapen bio jedan od učesnika u koliziji nekoliko vozila u prvoj krivini. U toj situaciji sudarili su se Fetel i Raikonen iz Ferarija, a Verštapenu je tom prilikom oštećen bolid i morao je u boks gde je izgubio dragoceno vreme.

Nedugo potom dogodilo se još nekoliko ekcesa: Sanicu je pukla guma koja mu je oštetila vozilo, pa je bio primoran da odustane, a najgore je prošao Kevin Magnusen čiji se bolid zakucao u zaštitnu ogradu, zbog čega je trka prekinuta u 10. krugu.

Posle haotičnih nekoliko krugova, u naastavku trke Rozberg je suvereno zadržao vođstvo, a Hamilton je sjajnom vožnjom zaobilazio rivale i dokopao se podijuma.

U generalnom plasmanu poredak u smaom vrhu je ostao nepromenjen, ali je Rozberg smanjio vođstvo Hamiltona koje sada iznosi 9 bodova.

Treći je Rikjardo sa 151 bodom.

(Tlegraf.rs)