Partizan je za 18 godina čak 6 puta rušio Zvezdu u finišu, ali ko je na kraju bio šampion?

Zanimljiva statistika večitih derbija

Neposredno po završetku 152. večitog derbija, kapiten Partizana Miroslav Vulićević izneo je zanimljivu konstataciju da se ''fudbal igra 90 plus minuta i da su crno-beli postali specijalisti za to plus.''

I donekle je bio u pravu, pošto je Partizan od 1998. godine pa naovamo čak šest puta tresao mrežu crveno-belih u nadoknadi vremena. Počelo je od Kežmana, nastavio je Moreira, zatim Jojić i Kojić, Everton i u subotu Leonardo

>>> Krvav napustio teren: Pogledajte uznemirujuće fotke Zvezdinog trenera kog su Grobari pogodili kamenicom!

>>> SNIMCI IZA KULISA: 7 momenata sa derbija, od kojih neke niste mogli da vidite na TV-u (VIDEO)

Međutim, postavlja se pitanje ko je na kraju tih sezona više puta podizao pehar namenjen šampion države. Odgovor je - tri puta Partizan, dva puta Zvezda.

MATEJA KEŽMAN, 88. MINUT, 111. VEČITI DERBI 1998. GODINE: PARTIZAN - ZVEZDA 2:1

Sve je počelo golom Mateje Kežmana pre 18 godina kada je napadač crno-belih ušao sa klupe i izazvao delirijum u Humskoj pogotkom u finišu.

Tomić je doveo Partizan u vođstvo u 20. minutu, Ljubojević izjednačio u 70, a Kežman doneo pobedu domaćinu u 87. minutu. Te godine šampion je bio PARTIZAN.

PARTIZAN: Damjanac, Rašović, Savić, Krstajić, Trobok, Ivić(Pažin), Ilić, Stojanoski, Bjeković(Gerasimovski), Đ. Tomić, Stojisavljević(Kežman). Trener: Tumbaković

CRVENA ZVEZDA: Jevrić, Dudić, Bjegović, Adilson, Ljubojević, Bunjevčević, Škorić, Gojković, Drulić(Mićić), Aćimović, Ognjenović(Pantelić). Trener: Kosanović

ALMAMI MOREIRA, 95. MINUT, 135. VEČITI DERBI 2009. GODINE: PARTIZAN - ZVEZDA 1:1

Veoma bitna utakmica u borbi za šampionsku titulu. Zvezda je vodila golom Tutorića, da bi tadašnji plejmejker crno-belih odlično iskoristio asistenciju Vašingtona.

Pre toga, Zvezda je imala kontranapad za pobedu. Šampion je bio PARTIZAN.

PARTIZAN: Božović, Stevanović, Đorđević, Knežević, Obradović, Žuka, Fejsa(Tomić), Moreira, Ljajić(Vašington), Vujović(Bogunović), Dijara. Trener: Jokanović

CRVENA ZVEZDA: Stamenković, Ninkov, Tutorić, Tomović, Pejčinović, Isah, Milijaš, Lazetić(Parker), Koroman(Bogdanović), Oumaru(Šišić), Kleo. Trener: Janevski

MILOŠ JOJIĆ, 90. MINUT, 144. VEČITI DERBI 2013. GODINE: PARTIZAN - ZVEZDA 1:0

Derbi koji je odlučivao titulu. Partizan je imao 11 bodova viška, ali su crveno-beli prišli samo na dva. Vermezovića je na klupi zamenio Rašović i ta šok terapija je urodila plodom.

Iako je Zvezda imala nekoliko prilika da povede, Jojić je u 90. minutu savladao Bajkovića i odveo Partizan na pet bodova viška. Šampion je bio PARTIZAN.

PARTIZAN: Stojković, Miljković, Volkov (Lazevski), Pajović, Ivanov, Smiljanić, Ilić, L. Marković (Brašanac), Luka (Jojić), S. Marković, Mitrović.

CRVENA ZVEZDA: Bajković, Vešović, Mikić (Maksimović), Spajić, Petković, Garido (Milunović), Milijaš, Kadu, Milivojević, Kasalica, Lazović (Dauda).

NEMANJA KOJIĆ, 90. MINUT, 146. VEČITI DERBI 2014. GODINE: PARTIZAN - ZVEZDA 2:1

Još jedna direktna bitka za titulu. Zvezda je imala šest bodova viška i definitivno bi prekinula dominaciju crno-belih u slučaju da ne izgube.

Zvezda nije iskoristila dva penala na utakmici. Partizan je poveo golom Nikole Drinčića u 27. minutu, crveno-beli su izjednačili u 56. pogotkom Dragana Mrđe, a trijumf domaćinu doneo je Nemanja Kojić u 90. minutu.

Na semaforu je bilo 1:1 kada je Vulićević uputio loptu ka Kojiću. Loša reakcija odbrane Zvezde i Jug je proključao. Kojić je pogodio za 2:1, ali je šampion bila CRVENA ZVEZDA.

PARTIZAN: Lukač, Vulićević, Trajković, Stanković, Volkov, Drinčić, Brašanac, Živković, Ninković, Lazović, Škuletić.

CRVENA ZVEZDA: Bajković, Pečnik, Pavićević, Kelhar, Mijailović, Gogić, Kovačević, Milijaš, Lazović, Ninković, Mrđa.

EVERTON LUIZ, 95- MINUT, 151. VEČITI DERBI 2016. GODINE: ZVEZDA - PARTIZAN 1:1

Utakmica nije imala skoro nikakav rezultatski značaj, jer su crveno-beli silovito jurišali ka tituli. Do 85. minuta bilo je 0:0, a onda je Sikimić pogodio za 1:0.

Činilo se da će Zvezda i treći put u sezoni pobediti večitog rivala, ali je Everton izjednačio u 95. minutu, posle kiksa Kahrimana. Šampion je bila CRVENA ZVEZDA.

CRVENA ZVEZDA: Kahriman – Cvetković, Rendulić, Luković, Ibanjez – Le Talek – Donald, Katai, Grujić (od 57’ Plavšić), Srnić (od 78’ Srnić) – Vijeira (od 53’ Sikimić);

PARTIZAN: Šaranov – Bandalovski, Gogua, Jovanović, Bogosavac – Everton, Brašanac, Kosović – Mihajlović, Stevanović (od 83’ Vlahović), Ilić (od 73’ Božinov).

LEONARDO, 89. MINUT, 152. VEČITI DERBI 2016. GODINE: PARTIZAN - ZVEZDA 1:0

I za kraj, ovaj poslednji odigran derbi u subotu i gol Leonarda u 89. minutu.

Gol koji je vratio uzbudljivost šampionskoj trci i kojim je Partizan prekinuo post od četiti derbija bez pobede. Šampiona ćemo znati tek na proleće.

PARTIZAN: Kljajić, Vulićević, Miletić, Balažic, Milenković, Everton, Jevtović, Leonardo, Mihajlović (Stevanović 46), Božinov (Đurđić 66), Đurđević (Ilić 77)

CRVENA ZVEZDA: Manojlović, Petković, Ristić, Luković, Le Talek, Donald, Poletanović, Srnić, Kanga, Ruiz, Vieira (Plavšić 69)

(Telegraf.rs)