Bio je legenda srpske košarke, u NBA ligi se nije snašao, a onda je Amerima u finalu Olimpijskih igara održao čas košarke! (VIDEO)

Dugogodišnji kapiten reprezentacije Jugoslavije Žarko Paspalj bio je ostao specifična figura naše košarke

Imao je neverovatno čudnu tehniku šuta levom rukom, maltene sa "uha", ali je bio dosta precizan. Neretko je u domaćoj ligi bivše Jugoslavije davao u po 40 poena.

>>> KAKVA PRIČA, KAKAV CAR: Žarko Paspalj spasao 1.500 gramofonskih ploča sa ĐUBRIŠTA u Vinči

Žarko Paspalj ostavio je najveći trag u Partizanu sa kojim je igrao fajnal for 1988 godine u ganu. Legendari Palja je napunio  danas 51. godinu.

Posle debija u ekipi Budućnosti, prešao je u Partizan i za dve sezone osvojio dva trofeja, a onda se 1989. godine uputio u NBA kao jedan od prvih Evropljana.

Obreo se u Sparsima, gde se nije snašao, pa se vratio u Evropu, najpre u Partizan 1990. pa onda u Grčku gde je pravio šoutajm na utakmicama.

Igrao je za Olimpijakos, pa je prešao u Panatiniakos, što mu Pirejci nisu oprostili, a zajedno sa navijačima zelenih su mu pevali 1995. na Eurobasketu u Grčkoj "Nikad nećeš uzeti trofej Paspalje"

Zeznuo ih je i uzeo je titulu prvaka Evrope sa reprezentacijom, nakon čega je u srpskom narodu postala hit pesma "Sad si uz‚o trofej Paspalje"

Na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. Jugoslavija (okrnjena) igrala je sa Drim timom SAD u kome su bili Čarls Barkli, Skoti Pipen, Geri Pejton, Grent Hil, Redži Miler, Hakim Olajdžuvon, Šejkli O Nil, Dejvid Robinson, Džon Stokton, Karl Meloun  itd.

Palja je rešio da pokaže da su ga nepravedno otpisali nekoliko godina ranije u NBA. Ubacio je 16 poena Amerikancima za poluvreme, kada se Jugoslavija odlično držala i vodila 50:39

Bila je to jedna od najboljih Paspaljevih rola u karijeri, Nakon toga odigrao je još dve godine i povukao se sa velike scene u 32. godini.

Van terena legendarni Žare je bio ljudina i savim običan čovek, koji se družio sa običnim ljudima. Nije krio da je strastveni pušač čak i dok je igrao, zbog čega je kasnije imao dva infarkta. Nakon toga je poveo računa o zdravlju. Poslednjih osam godina bio je potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Bonus video: Paspalj vezuje 15 poena protiv Amerikanaca 1990. na Svetskom prvenstvu

(Telegraf.rs)