Spremaju se velike reforme u sudijskoj organizaciji: FSS krenuo da zavodi red u Superligi, niko neće biti pošteđen!

"Na tu temu bilo je mnogo razgovora s predsednikom Saveza Slavišom Kokezom i već sada mogu da najavim da će biti jedna ozbiljna reforma i Sudijske komisije i sudijskih lista. U narednom periodu biće velikih promena na tom planu", najavio je gensek Saveza Jovan Šurbatović

Fudbalski savez Srbije ozbiljno je shvatio probleme koji su se redovno provlačili kroz tek završenu sezonu Superlige u vezi sa suđenjem i nezadovoljnim klubovima i narušavali regularnost takmičenja.

Od naredne sezone, najavljuju iz FSS-a, spremaju se veliki rezovi u sudijskoj organizaciji i među sudijama, najavio je generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović.

- Imali smo problema u završnici takmičenja, i u Superligi, ali i u ostalim ligama po vertikali i tu će biti velikih rezova. Imamo i nezadovoljavajući kvalitet suđenja. Istina je da sudije sude pod velikim pritiskom, da je jako teško suditi našim najvećim klubovima, ali je istina i da nije bilo zadovoljavajućeg kvaliteta suđenja - rekao je Šurbatović gostujući na TV Pink.

>>> Zvezdina ''čestitka'' Partizanu za 27. titulu: Niko nije bio tako dominantan kao Slaviša Kokeza!

Posle niza saopštenja, uglavnom Zvezde i Partizana o sudijama koje se "guraju" da bi sudile u korist jednih i drugih, te objave sudijske komisije kako su vršeni pritisci na arbitre upravo iz tabora "večitih", FSS je rešio da sprovede reforme u sudijskoj organizaciji i zavede red.

- Na tu temu bilo je mnogo razgovora s predsednikom Saveza Slavišom Kokezom i već sada mogu da najavim da će biti jedna ozbiljna reforma i Sudijske komisije i sudijskih lista. U narednom periodu biće velikih promena na tom planu. Stvorili smo jednostavno sve logističke preduslove da se fudbal u Srbiji razvija. Međutim, treba biti realan i reći gde trenutno imamo najviše problema, a to su domaća takmičenja. Ponašanje klubova, pritisci na sudije i imamo veliki problem s nezadovoljavajućim kvalitetom suđenja - najavio je Šurbatović.

On je dodao da je formiranjem "Etičke komisije" već napravljen prvi korak u cilju sankcionisanja svih onih koji svojim ponašanjem utiču na regularnost takmičenja i vrše pritisak na arbitre.

- Etička komisija je sastavljena iz dva dela, jedan deo se bavi istragama, a drugi odlučivanjem. Komisiju čine apsolutno kompetentni, stručni, nezavisni eksperti i kao takva nezavisna je i od organa FŠ. Ona će u kratkom roku rešavati sve ono što se evidentira kao problem. Ja mogu da kažem da već četiri – pet predmeta Komisija obrađuje, da su veoma brzi i efikasni. Ne znam šta će biti epilog i ne mogu da prejudiciram stvari, ali kao generalni sekretar dobijam informacije i mislim da prve rezultate komisije možemo da očekujemo već u narednih desetak dana.

(Telegraf.rs)