Kako Vavrinka može da napravi čudo protiv Nadala? Ovo je jedina taktika koja može da mu pomogne u finalu Rolan Garosa!

Na Filip Šatrijeu od 15.00 počinje finale Rolan Garosa od koga svi očekuju spektakularan tenis

Sto šesnaesto izdanje Rolan Garosa, ujedno 87. od kada je takmičenje postalo međunarodno i jubilarno pedeseto od kada je upravo njime započela Open Era 1968. godine, dobilo je finale muškog singla kakvo dolikuje događaju ovog renomea, duel između Rafaela Nadala i Stena Vavrinke!

Specijalno za Telegraf iz Pariza, Vuk Brajović – powered by Motorola Moto Z

Da bi finale bilo još privlačnije, organizator je u 2017 podigao nagradni fond u ovoj kategoriji na €13,548,000, što predstavlja iznos za 12.6% veći nego prilikom prethodnog Otvorenog prvenstva Francuske. Od tog iznosa, pobednik će “odlomiti” €2,100,000, a finalista poći kući bogatiji za €1,060,000. U bodovnom smislu, slične cifre ali bez nekoliko nula – 2000 ATP bodova će biti upisano pored imena pobednika, a poraženi u finalu pridodati 1200 bodova svom saldu.

Pošto se ni Vavrinka ni Nadal nisu plasirali u finale prošle godine, očekuje ih čist “bodovni ćar”. Dodatna dobit ih očekuje i u ATP rangu – pobednik će postati svetski igrač broj 2, a finalist stići na treće mesto – sa njega potisnuvši Novaka Đokovića na njegov najniži plasman još od oktobra 2009. godine.

>>> Gustavo Kuerten: Nadal može da osvoji još 5 Rolan Garosa! On, Novak, Rodžer i Endi su neprocenjivi za tenis!

U njihovom devetnaestom međusobnom meču (Nadal vodi sa ubedljvih 15-3) i ujedno četvrtom na Grend Slemovima, Vavrinka je pobedio u jedinom prethodnom finalu u kome su ovi igrači nastupili (Australija 2014.) Od početka 2014. – skor u njihovim međusobnim mečevima je izjednačen na 3-3, što sugeriše da je švajcarac uspostavio takmičarsku ravnotežu u poslednjem periodu.

Od svih njihovih finala ATP turnira, Nadal ima 2 pobede naspram Vavrinkine jedne, a šest pobeda i samo jedan poraz u njihovim međusobnim mečevima na šljaci. Od početka Open ere, finale Rolan Garosa je samo jednom ugostilo par tridesetogodišnjaka do sada (Lejver protiv Rouzvola 1969), a Sten će pokušati da u ovom dobu (32 godine i 75 dana) po treći put osvoji jedan Grend Slem trofej – kao drugi najstariji igrač posle Pilića (1973) koji je ušao u finale Rolan Garosa.

Iz svoje kože – Vavrinka ne može. U statističkom smislu – Nadal ove godine predstavlja dolazeći tornado: devet puta osvajao ovaj turnir, izgubio samo 29 gemova do sada (apsolutno najbolji rezultat ikada), ostvario najviše pobeda na šljaci ove sezone (22) i na ATP turneji uopšte (42).

Vavrinka je do polufinala sa Marejem bio “neokrnjen” u smislu izgubljenih setova, ali se bukvalno izvukao iz ponora u četvrtom setu i uspeo da preokrene meč u svoju korist, izgubivši prva dva seta na turniru. Ipak, ova pobeda predstavlja najduži niz na ovoj podlozi za odličnog švajcarca – prethodno odbranivši titulu u Ženevi – što sugeriše kontinuitet rezultata koji ohrabruje.

Za svojih 9 finala u Rolan Garosu, Nadal nije izgubio niti jedno – a ulazak u deseto ga stavlja rame uz rame sa Bilom Tildenom (Njujork) i Rodžerom Federerom (Vimbldon) koji su 10 puta nastupali u finalu nekog Grend Slema. Na Rolan Garosu je ostvario zastrašujućih 78 pobeda – uz samo dva poraza – i sa punim pravom se nada da će u nedelju osvojiti svoju 53. titulu u karijeri na njegovoj omiljenoj podlozi.

Ipak, ono što se polako nagoveštavalo od osmine finala – da je Vavrinka najozbiljniji kandidat da se nađe u finalnom meču sa Nadalom – i ostvarilo se. U meču protiv Mareja pokazao je svoj raskošni repertoar rušilačkih udaraca – i da je bio malo više koncentrisan pri volejima – lako je mogao da završi posao u 3 seta. Pitanje je – da li će smeti da sebi dozvoli i fragment takvog luksuza protiv “Bika iz Manakora” a da ne bude fatalno kažnjen. Da ume i zna kako da dobije Nadala u završnoj fazi Grend Slema – to je Sten svakako pokazao – ali će pred sobom imati Rafu koji “vidi crveno” i sa nekadašnjim nivoom samopouzdanja dolazi da uzme “ono što mu pripada” – posle isuviše duge pauze po njegovim kriterijumima.

Ipak, izazivač se može pohvaliti i faktorom iznenađenja – koje bi moglo da se ispostavi od neprocenjive vrednosti za stratešku pripremu ovog meča. Magnus Norman, i sam finalista Rolan Garosa 2000. godine, pre Vavrinke je trenirao i jednog od dvojice igrača koji su uspeli da okončaju Rafin “forsirani mars” ka tituli – Robina Soderlinga.

KAKO VAVRINKA MOŽE DA ZAUSTAVI NEZAUSTAVLJIVOG NADALA?

Videlo se da čak ni Tim – univerzalno hvaljen za efikasnost svojih udaraca – nikako ne može da parira Rafi u igri visokih i dubokih spinova – i u tom smislu bi drugačiji, ravniji udarci koje gaji Vavrinka mogli da izbace Nadala iz ravnoteže i naruše mu ritam. Ako izdrži bez brejkova u ranoj fazi setova – ono što se pokazalo fatalnim za mladog Tima – Sten će kroz igru steći neophodno samopouzdanje da parira gem za gem sa Špancem – pod uslovom da broj neiznuđenih grešaka bude držao pri minimumu.

Udar Rafine “Armade” će se itekako osetiti kroz njegov de facto “presing po celom terenu”, ali ako Sten uspe da – iz svoje geometrije – potisne Rafu i miksovanim preciznim udarcima sa osnovne linije pripremi tok poena da isporuči svoj “laserski snop” u vidu neke duboke bekhend – paralele, Vavrinka će biti više nego konkurentan i kadar da svaki set dovede u neizvesnu završnicu.

Rafa je ove godine odlučio da se “osveti” za sve godine koje ga nije bilo u završnici njegovog omiljenog turnira – stvarajući masovnu “kolateralnu štetu” na plamtećem putu ka finalu Rolan Garosa. Nikad punija igračeva loža je tu da podrži svog pulena, održava daljinski termostat na šampionskoj temperaturi, i temperamentno proslavi još jedan njegov istorijski čin i rekord. Zvuči isuviše dobro da bi se odložilo za neki drugi put – a to ne bi bio negativni prvenac za španca na Filip Šatrijeu. Spomenuti Soderling ne samo da ga je porazio te enigmatične 2010 godine u tri bolna seta – nego ga je i ponizio, izrugavajući se Rafinim tikovima pre servisa.

Koliko će Sten moći da bude neumoljiv – ili, ako treba, i bezobrazan – da bi priredio “čudo nad čudima” protiv furioznog Nadala na Stadionu “Filip Šatrije” – verovatno ni njemu samome nije poznato iz sopstvenog iskustva. Ko god da je pretendovao da dobije Rafu u Parizu ove godine – dobro zna da je potrebno da odigra meč života, uz da Rafa ima malo lošiji dan – da bi se tako nešto i obistinilo. A ako obojica budu odigrali barem tako dobro kao što su to uradili u polufinalu – to će biti meč koji će poklonici tenisa prisutni u Parizu i širom sveta pamtiti i prepričavati – dugi niz godina.

Na tačno pedeset godina od svog osvojenog prvog Grend Slema – legendarni Roj Emerson nije mogao da poželi bolji način da obeleži ovaj jubilej od uručivanja trofeja pobedniku u nedelju. I to je ta iskonska vrednost ovog sporta – gde se njegova istorija prožima kroz najveća dostignuća njegovih savremenika. U tom duhu – “Vive Le Tennis” – i spremajmo se za nešto izuzetno u režiji ova dva mega-asa!

(Telegraf.rs)