Partizan hoće Slovenca za trenera! Legenda kluba ili čudotvorac kojeg je htela i Zvezda?

Miroslav Đukić će i definitivno napustiti Humsku, a crno-beli pregovaraju sa dvojicom sjajnih slovenačkih trenera

Prethodna dva pokušaja čelnika Partizana nisu urodila plodom, jer nijedan stručnjak nije želeo da uskoći u “brod koji tone”, ali treći će, sva je prilika, bez izuzetka doneti novog trenera u Humsku, kako god se okončalo takmičenje u Kupu Srbije.

>>> Partizan ostao bez pojačanja koje je bilo prioritet svih prioriteta!

Spekulisalo se u srpskoj javnosti o domaćim, mlađim stručnjacima (Vladimir Ivić, Ilija Stolica) i istina je da je bilo pomena njihovih imena tokom “kriznih štabova”, odnosno posle poraza od Viktorije Plzenj, zatim i u 157. večitom derbiju i nedavno od Čukaričkog u polufinalu nacionalnog Kupa, no, u Humskoj su se odlučili za potpuni zaokret.

Odlučili su da pronađu stručnjaka sa iskustvom, imenom i karijerom, ne bi li ubuduće predupredili sve nedaće koje su tim, samim tim i klub, pratile u prethodnom periodu. Izbor je sveden na dva trenera, oba su državljani Slovenije, s tom razlikom da je jedan od njih legenda crno-belih.

Verovatno nije teško pogoditi, prvo ime i prioritet na listi Partizana je - Darko Milanič, aktuelni trener Maribora, a nekadašnji fudbaler kluba iz Humske. Rođen je 1967. godine u Izoli, gde je u lokalnom FK Izola i počeo da se bavi fudbalom. Kao izuzetno dobar odbrambeni igrač, brzo je skrenuo pažnju Partizanovih skauta, koji su ga još u omladinskim selekcijama doveli u Humsku.

Izborio se ubrzo za ulazak u prvim tim, u kome je proveo sedam godina, odigrao 95 utakmica (dva gola) i osvojio sa crno-belima dve titule prvaka i dva Kupa Jugoslavije. Debitovao je 1991. godine i za reprezentaciju SFRJ, u kojoj je upisao pet utakmica.

Odmah po raspadu bivše države, napustio je Beograd i prešao u Šturm iz Graca, gde je takođe proveo sedam godina i odigrao 190 mečeva (deset golova), sa istovetnim učinkom kao u Partizanu – dva prvenstva i dva Kupa Austrije. Osam godina je bio standardni reprezentativac Slovenije (42 meča), sa kojom je 2000. godine učestvovao na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji.

Trenerskim poslom je počeo da se bavi u trenerskoj akademiji, koju je otvorio u Izoli, posle čega je predvodio i selekciju Slovenije do 19 godina. Prvi ozbiljniji angažman je dobio u Primorju, odakle je prešao u Goricu, a zatim i Maribor, u kome je, u tandemu sa Zlatkom Zahovićem, počeo da piše istoriju.

Osvojio je četiri vezane titule prvaka Slovenije, dva nacionalna Kupa, a u sezoni 2012/2013 tim se pod njegovim vođstvom plasirao u grupnu fazu Lige Evrope, pošto je u plej-ofu rundi kvalifikacija za Ligu šampiona eliminisan od Dinama iz Zagreba.

Prvi je stručnjak, koji je osvojio sva tri trofeja u slovenačkom fudbalu, što mu je 2012. donelo priznanje “Trener godine”.

Posao je zatim dobio u Šturmu iz Graca, gde se zadržao samo godinu i četiri meseca, pošto je dobio poziv od Lids junajteda, Engleski klub, član Čempiončipa, otkupio je tada Milaničev ugovor od Austrijanaca i imenovao ga kao prvog stranca na klupi u istoriji kluba.

Ipak, posle samo 32 dana i poraza od Vulverhemptona, šestog u nizu, došlo je do razlaza. U martu 2016. Milanič se vratio u Maribor, osvojio šampionsku titulu, minule jeseni se sa klubom plasirao u grupnu fazu Lige šampiona, a trenutno se bori sa Olimpijom za još jedan naslov prvaka.

Iako je vezan ugovorom sa Mariborom, to nije obeshrabrilo Partizan da krene u “napad” na Milaniča, verujući da je on u ovom trenutku pravi čovek za klub, stručnjak koji može da vrati tim u pravi kolosek, ali i afirmiše decu iz Omladinske škole, u kojoj je i sam bio “đak”.

DRUGOG “ZMAJČEKA” JE HTELA I ZVEZDA

Drugi pik na talonu crno-belih je – Matjaž Kek, slovenački stručnkjak na privremenom radu u Rijeci! Iskusan, dokazan i kao takav veoma interesantan Partizanu u aktuelnom trenutku. Radi se o bivšem fudbaleru Železničara iz Maribora, zatim Maribora, te austrijskih Špitala i GAK-a. Svršeni DIF-ovac po zanimanju, trenerskim poslom je počeo da se bavi 2000. godine u Mriboru i to kao pomoćnik Bojanu Prašnikaru.

Godinu kasnije je samostalno preuzeo ekipu i u narednih sedam sezona osvojio dve titule prvaka i jedan nacionalni Kup. Od 2006. godine je angažovan I u FS Slovenije, gde je brinuo o selekcijama U-15 i U-16, a u januaru 2007, i pored velikog protivljenja javnosti, poverena mu je A reprezentacija.

Ospororavan, ali uporan, “zapušio” je usta svima tri godine kasnije, kada je Slovenija, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010. godine, osvojila drugo mesto u grupi, a zatim kroz baraž, pobedom nad Rusima, stigla na obezbedila plasman na svetsku smotru.

Kek se kratko obreo na Dalekom istoku, vodio je Al Itihad (Saudijska Arabija), da bi 2013. godine stigao u Rijeku i, poput Milaniča u Mariboru, počeo da ispisuje nove stranice istorije. Prvo je osvojio Kup Hrvatske, zatim i Superkup, da bi u sezoni 2016/2017 napravio sa Riječanima najveći podvig. Prekinuo je 11 godina dugu dominaciju Dinama i osvojio prvenstvo, a sve to su pratila i tri plasmana u grupnu fazu Lige Evrope.

Odmah po osvajanju titule u Hrvatskoj, Kek se našao i na stranicama srpskih medija, kao prvi kandidat za trenera Crvene zvezde, umesto Miodraga Božovića, koji je u tom momentu izgubio oba trofeja u borbi sa Partizanom i odlučio da ode.

No, Slovenac je ubrzo demantovao navode da stiže u Srbiju, rekavši da je pod ugovorom i da želi da završi započeti posao. Ovoga puta je ipak situacija nešto drugačija, Dinamo je nadomak titule sa šest bodova prednosti u odnosu na Rijeku, pa crno-beli računaju da će i Keku, posle pet godina u istoj sredini, biti potreban novi izazov.

Na ruku im ide I klauzula u ugovoru Slovenca, u kojoj se on obavezao da u Hrvatskoj može da trenira samo Riječane, dok je rad van granica sasvim ostvariv.

U Humskoj se nadaju da će jedan od dva pomenuta stručnjaka prihvatiti poziv, smatrajući da su oba rešenja podjednako kvalitetna. Samo u slučaju eventualnog neuspeha u pregovorima, okrenuće se alternativama i to sigurno zvučnijim od onih, koje “provlače” u srpskim medijima.

VIDEO: Znači, Miroslav Đukić! Trener Partizana 156 puta ponovio jednu reč

(Telegraf.rs)