MAGIČNI BANE: Srbin doneo Čelsiju trofej! (VIDEO)

Branislav Ivanović postigao pobedonosni gol za "plavce" u finalu Lige Evrope protiv Benfike u trećem minutu nadoknade i proglašen je za igrača utakmice

Fudbaleri Čelsija savladali su Benfiku 2:1 u Amsterdamu u finalu Lige Evrope, a junak meča je srpski internacionalac Branislav Ivanović. Kada su se očekivali produžeci, u trećem minutu sudijske nadokanade Ivanović je, posle odličnog centaršuta Huana Mate iz kornera, glavom poslao loptu, neodbranjivio,  u mrežu portugalske ekipe i sasvim zasluženo proglašen je za igrača utakmice.

Ivanović je prvi fudbaler koji je postigao gol u zaustavnom vremenu nekog evropskog finala još od 1999. i Tedija Šeringema i Ole Gunara Solskjera, koji su doneli preokret i pobedu Mančester junajtedu protiv Bajerna u finalu Lige šampiona.

Čelsi je tako osvojio jedini evropski trofej koji mu nedostaje, posle Kupa pobednika kupova 1971. i 1998. i Lige šampiona prošle godine i pridružio se Ajaksu, Juventusu i Bajernu, koji su takođe osvajali sva tri evropska takmičenja. Tu bi mogla da se doda i Barselona, koja je osvajala Kup sajamskih gradova, preteču Kupa UEFA. Čelsi je takođe jedini tim, koji je posle osvajanja Lige Šampiona u sledećoj sezoni osvojio Ligu Evrope i jedini koji je istovremeno nosio titulu u oba takmičenja.

Vođstvo englske ekipe nije potrajalo, sedam minuta kasnije Aspilikueta igra rukom u svom šesnaestercu, to je penal, a siguran realizator je Kardoso.

Do kraja meča Benfijka je bila bolji tim. Kardoso je pretio, a onda zamalo u 88. minutu da Lampard donese trijumf londonskoj ekipi, fantastičnim šutem iz daljine kojim je pogodio prečku.

Kada su svi očekivali produžetke, u trećem minutu nadoknade Huan Mata izveo je korner, a Branislav Ivanović poslao je glavom neodbranjivo loptu u gol.

BENFIKA - ČELSI 1:2

(Kardoso 68 p - Tores 60. Ivanović 90+3)

Stadion: Amsterdam arena. Gledalaca: Sudija: Bjorn Kuipers (Holandija)

BENFIKA: Artur – Almeida, Melgareho (od 66. Džon), Garaj (od 78. Žardel), Luizao – Peres, Rodrigo (od 66. Lima), Matić – Gaitan, Salvio, Kardoso.

ČELSI: Čeh – Aspilikueta, Kol, Ivanović , Kejhil – Lampard, Luiz – Ramires, Oskar, Mata – Tores.

(Telagraf.rs)