Ko su naši klinci koji su postali vicešampioni sveta u košarci? (FOTO) (VIDEO)

Telegraf.rs vam predstavlja članove juniorske košarkaške reprezentacije Srbije koji su u Pragu stigli do finala U-19 prvenstva sveta

Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije napravila je podvig na U-19 prvenstvu sveta, doguravši do finala u kome je posle velike borbe izgubila od vršnjaka iz SAD. Igrači za koje mnogi nisu ni čuli postali su maltene preko noći heroji nacije, vrativši nadu da bi "zemlja košarke" mogla uskoro da iznova ponese taj nadimak sa pravom.

Ko su, uopšte, ti momci?

Od kada ih je selektor Dejan Mijatović okupio 13. maja na početku priprema, radili su u tišini. Medalja se kovala daleko od očiju javnosti, ne zato što su tako želeli, već zato što javnost za njih maltene nije ni znala. Tek poneko ime za koje se čulo i ranije, zbog nastupa u seniorskoj konkurenciji, i to je bilo to.

Sami su se potrudili da se to promeni, uz pomoć stručnog štaba U-19 reprezentacije u kome su, pored selektora Dejana Mijatovića, bili još i pomoćni treneri Đorđe Adžić, Marko Barać i Nikola Marković, kondicioni trener Mladen Mihajlović i fizioterapeut Marko Sokić.

Evo ko su novi junaci srpske košarke:

Nikola Janković (Spirou, Belgija, krilni centar, rođen 13.02.1994. u Čačku)

Prosek na šampionatu: 11,2 poena, 7,1 skok

Kao drugi strelac i najbolji skakač ekipe, Janković je u skoro svim utakmicama bio dominantna figura, osim u prvom okršaju sa Amerikancima kada je zbog brze igre rivala njegov učinak pod obručima sveden na po dva poena i skoka. Ipak, kada je bilo najteže, protiv Australije u polufinalu, sa 20 poena i 16 uhvaćenih lopti nakon promašaja naših i suparničkih košarkaša, bio je ključna figura, baš kao i u pet od preostalih sedam nastupa do finala. U borbi za zlato muku je mučio sa linije penala, pogodivši samo jednom od sedam pokušaja, pa su tako u senci tog drhtanja ruke "kad mu vreme nije" ostali njegovi poeni (devet) i skokovi (osam). Jedan od, svakako, lidera novog talasa srpske košarke.

Mihajlo Andrić (Partizan, krilo, rođen 4.1.1994. u Kragujevcu)

Prosek na šampionatu: 8 poena, 2,4 skoka, 0,7 asistencija

Posle dobrih igara u uvodnoj fazi prvenstva, Andrić je "nestao" u košgeterskom smislu, iako je prilično dobro vodio računa o protivničkim spoljnim linijama. To poentersko nestajanje naprasno je prekinuto u četvrtfinalu, kada je Hrvatima presudio sa 20 poena, pogodivši pritom i četiri trojke. U borbi za tron dao je jednu trojku iz pet pokušaja, a finale je završio sa šest poena i četiri skoka.

Ognjen Dobrić (Crvena zvezda Telekom, krilo, rođen 27.10.1994. u Kninu)

Prosek na šampionatu: po 0,7 poena i asistencija

Dobrić je kao nisko krilo odigrao samo 21 minut do finala, raposredivši ih na tri utakmice. Jedine poene dao je Kinezima, čekajući svoju šansu sa klupe, koja je bila prepuna sjajnih "čekača" koji su vrebali i - koristili ukazane prilike u Pragu.

Đoko Šalić (Spars 05, BiH, centar, rođen 18.9.1995 u Sokolcu)

Prosek na šampionatu: 3,4 poena, 2,3 skoka

Ovaj 210 cm visoki momak jedan je od najtalentovanijih visokih igrača koje Srbija ima. Ipak, kao godinu dana mlađi od većine saigrača i rivala, uglavnom je nastupao u dve uvodne faze prvenstva, do četvrtfinala. U Pragu nije imao "partiju iz snova", ali je svoje zadatke u reketu više nego korektno odrađivao, pokazujući da će Milutinov i Janković pod obručima dobiti dostojnog naslednika, ali i saigrača u sledećoj generaciji mlade reprezentacije Srbije. U finalu je dobio priliku kao starter, a meč je završio sa dva poena, pogodivši svoj jedini šut za četiri odigrana minuta.

(Telegraf.rs)