AMERI PREJAKI: Juniori Srbije vicešampioni sveta!

Iako su tokom čitavog meča bili ravnopravan rival reprezentacija Srbije nije uspela da osvoji zlatnu medalju. Na kraju pobeda SAD rezultatom 82:68

  • 4

Porazom u finalu Svetskog juniorskog prvenstva u Pragu protiv selekcije SAD rezultatom 82:68 košarkaši Srbije nisu uspeli da ponove uspeh iz 1987. i 2007. godine kada su se okitili titulom svetskog prvaka. Iako su izgubili srpski igrači su pokazali da je pred njima svetla budućnost.

S druge strane Amerikancima je ovo peta titula i oni su postali šesti tim koji je do naslova prvaka stigao bez poraza. Podsetimo, Srbija je svoja dva doživela upravo protiv SAD - a.

Duel između najboljeg napada i odbrane tokom prvenstva u potpunosti je pripao Amerima koji su, najviše zahvaljujući dominaciji pod košem uspeli da pobede. Tokom celog meča bili su u vođstvu koji je srpski tim uspeo u momentima da anulira odličnim šutem za tri poena gde je prednjačio Novak.

Najefikasniji na meču bio je svakako fenomenalni Novak sa 21 poenom Pratilo ga je Micić sa 13 poena i 10 asistencija, koji je ujedno i izabran u najbolju petorku šampionata.

Centralne figure meča kod Amera bili su Harel, Sulaimon, Smart i Viliams koji su ravnomerno podelili poene i doneli pobedu svom timu.

Poučeni porazom iz grupne faze kada su izgubili od SAD rezultatom 71:62 srpski tim je hrabro i silovito krenuo na početku.

Uvodni minuti su u potpunosti pripali Srbiji koja je vrlo brzo stekla pet poena prednosti 9:4, ali su Ameri brzom trojkom i polukontrom vrlo brzo stigli do 9:9, a potom i do 15:12. Sjajnim šutem za tri poena Srbija je preko raspoloženog Novaka i Micića stigla do 18:15 i ponovo stala.

SAD je iskoristila nešto slabiju igru izabranika Dejana Milojevića i preokrenula na 23:18 i sačuvala prednost do kraja prvog dela  - 26:22.

Srbija se i u nastavku oslanjala na tri poena, ali dominacija Amera pod košem donosila im je sigurno vođstvo. Dobar tajm aut srpskog selektora povezao je igru u napadu što je rezultiralo minusom od samo dva poena- 40:38. Svakako najzaslužniji za to bili su Vasa Micić sa pet poena i osam asistencija i fenomenalni Novak koji je pogodio tri trojke.

Tamo gde je stao u prvom, Novak je nastavio i u drugom poluvremenu. Nova njegova trojka još više je približila Srbiju Amerima, koji su preko Pejtona povisili vođstvo. Kada je Srbija stigla do pola koša zaostatlka (48:47) činilko se da će ''orlići'' uspeti u potpunosti da preokrenu. Međutim, desilo se suprotno i Ameri su pred poslednji period otišli sa šest poena viška - 57:51.

Srpska igra je u tom trenutcima potpuno stala. Ne računajući poene sjajnog Novaka Amerikanci su iz minuta u minut dizali prednost i došli do maksimalnih 14 poena viška u 34. minutu. Jedini raspoloženi u našim redovima Novak nije mogao sam i SAD su na kraju zasluženo trijumfovale rezultatom 82:68.

Srbija – SAD 68:82 (22:26, 16:14, 13:17, 17:25)

SRBIJA: Pot -, Novak 21, M. Janković -, Jokić 10, Kutlešić -, Micić 13, Anđušić -, Milutinov 7, N. Janković 9, Andrić 6, Dobrić -, Šalić 2.

SAD: Pejton 9, Salamon 12, Vilijams-Gos 15, Smart 11, Frejzer -, Robinson -, Vinslou -, Gordon 6, Harel 17, Tobej 2, Stoks 4, Okafor 6.

Podsetimo, bronzanu medalju osvojila je reprezentacija Litvanije koja je bila bolja od Australije rezultatom 106:100.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dana

    7. jul 2013 | 23:27

    svaka im cast!

  • danijel milutinovic

    8. jul 2013 | 00:45

    Opet nam sudije nisu dale da udjemo u neizvesnu zavrsnicu to se videlo pogledaj te utakmicu ponovo od onog trenutka kada su poceli da sviraju sve i svasta a njima dozvolili ragbi da igraju ali ima boga docice vreme kad im ni sudije nece pomoci. I svaka cast na ovakvoj borbi

  • vaš novinar

    8. jul 2013 | 04:24

    Bravo momci. Svaka čestitka na uspehu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA