NOLE HRVATIMA: Izdižem se iznad nacionalističkih žabokrečina!

- Za nekog u inostranstvu jako je teško razlikovati naš narod, granice, ko smo, šta smo. Zato nisam ni zamerio niti sam pokušavao da objasnim, jer i sam znam koliko mi truda treba da objasnim odakle dolazim i gde je taj brdoviti Balkan - rekao je najbolji teniser sveta "Jutarnjem listu" na opasku novinara o događaju iz Montreala 2007. godine

Deo odmora koji je Novak Đoković proveo u Hrvatskoj nije promakao tamošnjim novinarima da iskoriste priliku za intervju sa najboljim teniserom sveta. Dok je krstario jadranskom obalom, Đoković je u razgovoru za "Jutarnji list" istakao da se nada da će i ove godinu pokušati da završi na prvom mestu ATP liste.

"Jutarnji" je konstatovao da se Novak "pre nekoliko godina (2007. godine, kada je osvojio Montreal) jednom izjavom izdigao iznad nacionalističke žabokrečine u kojoj na ovim prostorima mnogi žive decenijama". Usledilo je pitanje da li "izjava 'nema veze što ste me nazvali Hrvatom, to je ionako gotovo isto', pravilno interpretirana i stoji li iza nje i danas?

- I ovoga bih se puta izdigao iznad nacionalističkih žabokrečina, kako ste rekli. Za nekog u inostranstvu jako je teško razlikovati naš narod, granice, ko smo, šta smo. Zato nisam ni zamerio niti sam pokušavao da objasnim, jer i sam znam koliko mi truda treba da objasnim odakle dolazim i gde je taj brdoviti Balkan.

Na pitanje da li se oseća kao punopravni član istorijskog vrha svetskog tenisa u kom su Vilander, Edberg, Beker i Agasi, Nole je odgovorio:

- Svaka era u tenisu bila je drugačija na svoj način. To možda nekom zvuči kao kliše, ali stvarno je tako. Opet, kada pročitam imena koja ste naveli, osećam veliko divljenje prema svima njima. Jesam li punopravni član tog društva ili ne, mislim da govore rezultati koje postižem, ali ja se ne zadovoljavam ostvarenim.

Novinar "Jutarnjeg" je sugerisao da Novak provodi 90. nedelju na svetskom tronu.

-  Devedeset nedelja na vrhu je lepa stvar, ali svestan sam da neću ostati prvi ako ne nastavim da osvajam gren slemove. Jako sam zadovoljan ovogodišnjom igrom i rezultatima, jer sam gotovo na svim turnirima igrao polufinale ili finale, osvojio Australijan open, Monte Karlo, odigrao jako dobro Dejvis Kup. Sad se spremam za nastavak sezone i verujem da ću i treću godinu zaredom završiti na prvom mestu.

Kada bi se sezona sada završila, Nole bi imao više trenutaka koje bi dobro zapamtio.

- Bilo je zaista velikih mečeva, ali uvek se trudim iz svega što mi se događa da izvlačim najbolje. Zato bi svakako glavni utisak u 2013. dosad bila četvrta titula u Australiji, koja mi je donela mnogo radosti, ali i osvojeni trofej u Monte Karlu. S druge strane, meč s Nadalom u Parizu nešto je što nikada neću zaboraviti, jer sam dao svoj maksimum i odigrao fenomenalan meč. Iako nisam pobedio, bio sam jako zadovoljan igrom.

Đoković je na sebe privukao dosta pažnje zbog pregršt izgovorenih psovki tokom turnira u Madridu, priznajući da nije lako nositi se s tim da svaka reč izgovorena na terenu sutra može da bude najveća priča.

- Uh, nije lako, stvarno. Koliko god bili svesni da vas gleda mnogo ljudi, obuzmu vas emocije. I ja sam samo čovek od krvi i mesa i nekada mi se dogodi da napravim nešto što nisam smeo. Poznat sam kao osoba koja ne psuje i trudim se da to ne radim. Ali to su takvi trenuci, sami ste na terenu, frustrirani i dogodi se. Znam da sam uzor deci i da ponašanjem moram da usmeravam ka pozitivnom.

O poznatim Hrvatima i teniskim stručnjacima, Nikoli Piliću i Slavku Rasbergeru, Novak ima samo reči hvale.

- Obojicu ih jako volim i poštujem. Slavko je godinama bio izvanredan domaćin u Umagu, izuzetno ga poštujem i pravi je porodični prijatelj. Što se Nikija tiče, pa on je jedan od onih kojima najviše dugujem za ono što sam danas. Moj odnos s njim je daleko veći i bliži nego što je uobičajeno između učitelja i učenika. Njegova supruga i on bili su mi kao drugi roditelji za vreme mog boravka na Akademiji u Nemačkoj. Nikada neću zaboraviti njihovu dobrotu, pažnju i sve što su me naučili.

(Telegraf.rs)