Dok čekamo UMBRO, koji dres reprezentacije ste najviše voleli? (FOTO) (VIDEO)

Da li se sećate kakve su sve dresove nosili fudbaleri koji su igrali u reprezentaciji od trenutka kada je 1994. godine Jugoslavija dobila ponovo pravo da učestvuje u međunarodnim takmičenjima, pa do današnjih dana

Kako je u četvrtak najavljeno, fudbalska reprezentacija Srbije će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine nositi opremu koju proizvodi Umbro. Tako su "orlovi" posle osam godina odlučili da ne nose više dresove i šorceve sa znakom Najka i prvi put od osamostaljenja zemlje promene sponzora.

Od trenutka kada su 1994. godine ukinute sportske sankcije Jugoslaviji i nacionalni tim dobio ponovo pravo da igra međunarodne mečeve i učetvuje u internacionalnim takmičenjima, nekoliko kompanija je pravilo opremu za reprezentativce. Mi smo odlučili da vas podsetimo, kakve su sve dresove nosili igrači koji su igrali prvo u selekciji Jugoslavije, a potom i Srbije.

Prvi sponzor nacionalnog tima nakon prekida sankcija bio je Adidas, iako tada nismo mogli da učestvujemo u kvalifikacijama za šampionat Evrope 1996. godine, tadašnji reprezentativci Jugoslavije odigrali su nekoliko prijateljskih utakmica. Prvi meč odigrali smo protiv petostrukog šampiona sveta Brazila, seća li se neko opreme koju smo imali tada.

Sjajna generacija fudbalera koju smo imali tokom druge polovine devedesetih godine nije propustila priliku da prvi put kada je dobila  šansu u kvalifikacijama, da se odmah plasira i na veliko takmičenje. Bilo je to Svetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine, gde smo dogurali do osmine finala, a svi znamo kako smo ispali od Holandije, a evo i dresa u kome smo odigrali taj meč.

Napomena, da je to bila gostujuća garnitura napravljena za Mundijal, a sponzor je i tada bila nemačka kompanija - Adidas.

Dve godine kasnije bili smo učesnici smotre najboljih evropskih selekcija u Holandiji i Belgiji, ali smo to učešće pokušali što pre da zaboravimo jer smo u četvrtfinalu doživeli katastrofalan poraz od fudbalera iz "zemlje lala". Dresovi u kojima smo igrali na tom turniru bili su nam i prva kombinacija za kvalifikacije za prvenstvo sveta 2002. godine u kojima nismo prošli slavno.

A evo i gostujućeg seta opreme tokom borbe za odlazak u Japan i Južnu Koreju pre 12 godina.

Loša situacija tih godina u srpskom fudbalu dovela je do toga da propustimo i sledeće veliko takmičenje - Evropsko prvenstvo u Portugaliji. Dolaskom Ilije Petkovića na mesto selektora, reprezentacija u tom trenutku Srbije i Crne Gore je posle šest godina ostvarila plasman na veliki međunarodni turnir.

Tada smo već uveliko promenili sponzora, pa je nacionalni tim tokom tih kvalifikacija opremom snabdevao Loto, a ovo je dres u koji je doneo sreću selekciji Ilije Petkovića i uz samo jedan primljen gol tokom celih kvalifikacija doneo plasman na Mundijal u Nemačkoj.

Na Svetskom prvenstvu 2006. godine smo doživeli pravi debakl, zauzevši poslednju 32. poziciju uz poraze u sve tri utakmice i sramotu od Argentine koju smo doživeli. Nesrećni dres i ako smo želeli da ga zaboravimo, baš zbog tih rezultata ostaće nam zauvek u sećanju.

Ubrzo je došlo i do razlaza sa Crnom Gorom, pa smo tako u kvalifikacije za EURO 2008. godine ušli kao samostalna država sa novim sponzorom - Najkom, ali i novom primarnom bojom na dresu. Više nismo bili plavi, već crveni, a brojevi i imena na leđima su bili ispisani zlatnom bojom.

Nažalost kao Srbija nismo uspeli da se plasiramo na šampionat Evrope, ali smo zato na čelu sa Radomirom Antićem ostvarili uspeh i plasman na Mundijal u Južnoj Africi, gde nismo uspeli da prođemo grupnu fazu, ali sećamo se da smo svi tada nosili ovaj dres dok smo bodrili "orlove".

Dva poslednje velika takmičenja smo propustili, a kako je smo promenili sponzora, naredni šampionat Evrope, u slučaju plasmana, nećemo igrati u opremi koju proizvodi Najk, već Umbro. Evo i poslednjeg modela dresova u kojima će fudbaleri Srbije igrati još nekoliko meseci, odnosno do prvog kvalifikacionog susreta sa Jermenijom.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)