UEFA pokrenula postupak protiv mađarskih navijača zbog anti-gej parola na Euru

Mađarska reprezentacija je ispala, ali će njihovi navijači još uvek imati priliku da učestvuju na Evropskom prvenstvu

Foto: Tanjug/AP

Krovna evropska fudbalska organizacija UEFA pokrenula je postupak protiv navijača iz Mađarske zbog zastava koje su bile usmerene protiv LGBT zajednice na utakmici protiv Nemačke u Minhenu, gde je njihova selekcija odigrala 2:2.

Navijači u Mađarskoj su poznati po svojoj mržnji prema LGBT zajednici, a takođe i prema rasizmu, a tokom utakmice s Nemačkom, isti ovi navijači su imali i zastave upućene svima koji podržavaju LGBT zajednicu.

UEFA je trpela ogromne kritike zbog prvobitne zabrane da se "Alijanc Arena" oboji u dugine boje, a i Premijer Mađarske Viktor Orban je odbio da prisustvuje ovoj utakmici. Podsetimo, navijači iz Mađarske su na utakmici protiv Francuske vređali fudbalere ove selekcije na rasnoj osnovi, čak i ako u njihovoj reprezentaciji igra tamnoputi fudbaler iz Francuske, Loik Nego.

Narednu utakmicu na "Puškaš Areni" će igrati Holandija i Češka, a kapiten Holandije Đorđinijo Vajnaldum je najavio da će nositi specijalno dizajniranu traku s duginim bojama u sklopu podrške LGBT zajednici.

Takođe je ovaj fudbaler rekao i da njegovi saigrači i on razmatraju mogućnost napuštanja terena ukoliko dođe do rasističkih povika s tribina u toku utakmice.

Video: Terzić o Prijoviću: Nadobudan je, nije pokazao poštovanje prema Zvezdi

(Telegraf.rs)