≫ 

Kontroverzan potez Vajnalduma, prkosi Mađarima sa "LGBT" trakom zbog diskriminišućeg zakona

Holanđani će meč osmine finala igrati na "Puškašu"

  • 6
žoržinjo vajnaldum

Foto: Tanjug/Ap

Kapiten fudbalske reprezentacije Holandije Žoržinjo Vajnaldum najavio je da će nositi specijalno dizajniranu traku oko ruke za naredni meč, koji će "lale" odigrati u Budimpešti, na stadionu "Puškaš" u okviru osmine finala Eura.

Pomenuta kapitenska traka biće u duginim bojama, simbolu LGBT populacije i nosiće poruku kampanje "Jedna ljubav".

Potez Vajnalduma, koji naravno podržava holandska federacija i saigrači, u Mađarskoj ne nailazi na simpatije, gotovo da je za domaćine provokacija, jer je vlada ove zemlje nedavno donela zakon po kome se izričito zabranjuje bilo kakva vrsta promocije LGBT pokreta.

To je čak dovelo i do reakcije Nemaca, koji su najavili da će spoljni zid "Alianc Arene" za meč Nemačka - Mađarska biti u duginim bojama, međutim UEFA je to videla kao politički akt, pa je zabranila takav potez vlasti u Minhenu.

U međuvremenu, Vajnaldum je najavio da će usred Budimpešte nositi "spornu" kapitensku traku.

Noseći ovu traku, mi kao Holandija želimo da naglasimo da se zalažemo za inkluzivnost i povezanost. Protiv smo bilo kog oblika isključenja i diskriminacije. Na ovaj način nadamo se da ćemo podržati sve koji se osećaju diskriminisanima bilo gde u svetu - poručio je kapiten Holanđana pred put u Mađarsku.

U novembru 2020. godine holandski tim je već imao sličnu akciju kada je na zagrevanju pre meča sa Španijom sa majicama "Jedna ljubav" poslao poruku svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    22. jun 2021 | 20:45

    Bravo Mađari!!!

  • Mihajlo

    22. jun 2021 | 20:43

    Kuda ide ovaj svet da se ljudi ponose sa gej simbolima... nekad je to bilo sramota i tretiralo se kao bolest a danas ponose se time 😠

  • Ragnar

    22. jun 2021 | 20:46

    Ovo vec postaje bolest...samo se pitam sto su svi koji im daju podrsku u normalnom braku i vezama ako je to sto podrzavaju normalno?Sto niko ne daje podrsku nama normalnima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA