Progovorio VAR sudija najkontroveznijeg meča na Euru: "Penal je bio strog, nisam smeo da se mešam"

Evo ko je dao penal Englezima protiv Danske...

Foto: AP/Tanjug

Penal nad Rahimom Sterlingom u polufinalu Evropskog prvenstva protiv Danske i to u produžetku jedan je od najkontroverznijih detalja sa nedavno okončanog Eura.

Iako su mnogi skloni krivom razmišljanju kako je VAR pomogao Engleskoj u toj situaciji, suština je da sudije u VAR sobi nisu imale ništa s odlukom i da je sva "krivica", ako je uopšte ima, na glavnom sudiji Daniju Makeliju.

Skoro nedelju dana posle burnog meča na Vembliju oglasio se Pol van Bekel, sudija koji je bio u VAR sobi u trenutku prekršaja nad Sterlingom, a koji kaže da zbog VAR protokola nije mogao da promeni odluku glavnog sudije.

Foto: AP/Tanjug

- Zapitao sam se nekoliko puta šta bi bilo da sam se umešao? Razumem da postoje kritike, ali su one neopravdano upućene meni. Ako se ne radi o jasnoj greški Makelija, ja ne mogu ništa da uradim iz sobe - pravda se Van Bekel.

Holanđanin potom dodaje:

- Iz jednog ugla kamere video sam kontakt između defanzivca i napadača. Mislim da je penal prestrogo dosuđen, ali morao sam da podržim sudiju, jer je to globalni VAR protokol - ističe Van Bekel.

Posle prekršaja Mejlea nad Sterlingom, Hari Kejn je dohvatio loptu i nakon što mu je Šmajhel odbranio udarac sa 11 metara, pogotkom iz odbitka odveo Engleze u finale, gde su kasnije izgubili od Italije na penale.

Video: Haos na ulicama Londona do kasno u noć: Orilo se Its coming home

(Telegraf.rs)