Kalkulacije večitih za proleće u Evropi: Partizan može da obezbedi prolaz kolo pre kraja, a Zvezda će tada da strepi za opstanak!

Crveno-belima sada raspored utakmica ne ide na ruku, dok crno-beli faktički imaju idealnu situaciju i dva vezana meča na svom terenu

Posle trećeg kola grupne faze Lige Evrope, već se javljaju i mogući obrisi konačnog plasmana po grupama, a jasne su i kalkulacije koje su potrebne srpskim klubovima da obezbede proleće u Evropi.

>>> Petr Čeh je o Zvezdi i Delijama govorio sa neviđenim poštovanjem: Najteža utakmica do sada, bilo mi je fantastično na terenu! (VIDEO)

Partizan ima dve vezane utakmice na svom terenu, te je zbog toga možda i u blagoj prednosti u odnosu na Zvezdu, koja tek treba da igra protiv Arsenala u Londonu, gde nije realno da očekuje bodove, te joj mnogo zavisi od meča Keln - BATE Borisov, gde joj nikako ne odgovara pobeda Belorusa.

I Partizan i Zvezda imaju verovatno ključne utakmice u 5. kolu. Crno-beli dočekuju Jang Bojs i već tada bi mogli da obezbede plasman u nokaut fazu. Zvezdi će meč protiv BATE Borisova biti verovatno odlučujući da ostane u igri.

Ukoliko izbegne poraz, verovatno će imati meč loptu u poslednjem kolu protiv Kelna.

GRUPA B:

Partizan je trenutno na trećem mestu sa dva osvojena boda iz tri kola. Deluje da je Dinamo iz Kijeva tu najsigurniji i na prvom je mestu sa 7 bodova. Trenutno drugu poziciju zauzima Jang Bojs sa 3 boda, dok je Skenderbeg na začelju sa dva, koliko ima i Partizan, ali Albanci imaju lošiju gol razliku.

Partizan ima priliku da u preostala dva duela značajno preokrene situaciju i da popravi svoj položaj. Crno-beli najpre dočekuju Skenderbeg 2. novembra, a nema sumnje da su u toj utakmici apsolutni favoriti za osvajanje tri boda.

Biće to prilika i da Grobari napune stadion, jer je Partizan u 2. kolu imao prazan stadion protiv Dinama iz Kijeva, što će Partizanu olakšati postao da dođe do prvog trijumfa u grupi ove sezone.

Odmah zatim Partizan ima novi meč na svom terenu protiv Jang Bojsa 23. novembra i to će verovatno biti ključna utakmica za crno-bele. Verovatno će Partizan morati da ide na pobedu u tom meču i ukoliko dođe do tri boda, biće nadomak plasmana u nokaut fazu.

U poslednjem kolu Partizan gostuje Dinamu iz Kijeva, koji bi do tada mogao i da reši plasman u narednu fazu, i to bi crno-beli mogli da iskoriste ukoliko Kijevljani budu bez rezultatskog imperativa u tom meču.

Mogući problem za Partizan može da predstavlja remi koji je Jang Bojs izborio u Kijevu. U narednom kolu su obrnuta domaćinstva i Partizanu bi odgovarala pobeda Dinama ili remi, kako bi trijumfom nad Skenderbegom pretekao Švajcarce na 2. mestu.

U takvom scenariju bi Partizanu pobeda protiv Jang Bojsa faktički značila i proleće u Evropi, jer bi Partizan sa 6 bodova iz naredna dva kola imao ukupno 8, dok bi Jang Bojs ostao na 4, pa bi i kolo pre kraja Partizan mogao da obezbedi proleće u Evropi.

Ipak, sve će se znati detaljnije nakon 4. kola, gde Partizan mora da pobedi Skenderbeg, a da Jang Bojs ne pobedi Dinamo iz Kijeva na svom terenu.

PARTIZANOVE UTAKMICE DO KRAJA GRUPNE FAZE:

Partizan - Skenderbeg

Partizan - Jang Bojs

Dinamo Kijev - Partizan

GRUPA H:

Crvena zvezda posle nesrećnog poraza od Arsenala ima težu situaciju, jer je i BATE Borisov pobedio Keln i izjednačio se sa crveno-belima na tabeli.

Obe ekipe sada imaju po 4 boda, a naredno kolo je izuzetno bitno za Zvezdu. U Londonu će verovatno probati da dođu do nekog rezultata, bez nekog opterećenja ali im je mnogo bitniji ishod meča Keln - BATE Borisov.

Zvezdi nikako ne odgovara pobeda Belorusa, a najbolja opcija bi bila remi ili pobeda Kelna. Ukoliko Nemci pobede Zvezda i BATE će biti izjednačeni sa po 4 bodova do kraja, dok će se i Keln vratiti u igru, što možda Zvezdi ne odgovara jer u poslednjem kolu igra upravo protiv njih.

Bod je možda i najbolja opcija za crveno-bele, ali bi Zvezda u tom slučaju morala da ide na trijumf protiv BATE-a u Belorusiji ne bi li ga pretekla, dok bi sa remijem u 5. kolu morala da se uzda u ozbiljnost Arsenala (koji će sasvim sigurno već obezbediti 1. mesto) u poslednjem kolu, uz obaveznu pobedu protiv otpisanog Kelna.

Dakle, Zvezdina računica je jasna - BATE ne sme da pobedi u Kelnu, šta crveno-beli urade u Londonu to je samo bonus.

Nakon toga, u slučaju takvog ishoda potrebna joj je pobeda ili remi protiv BATE-a, dok bi uz takvu situaciju pobeda protiv Kelna u poslednjem kolu donela sigurno proleće u Evropi (uz pretpostavku da BATE neće pobediti na Emirejtsu).

ZVEZDINE UTAKMICE DO KRAJA GRUPNE FAZE:

Arsenal - Crvena zvezda

BATE Borisov - Crvena zvezda

Crvena zvezda - Keln

(Telegraf.rs)