Zvezda sa novom taktikom kreće u pohod na LŠ: Milojević spremio ubojito oružje, koje će lomiti protivnike!

Trener Zvezde rešio da unapredi igru taktikom vrhunskih ekipa sa Mundijala

San o Ligi šampiona ponovo je živ na Marakani! San na koji se čeka četvrt veka, a koji bi u Ljutice Bogdana doneo preporod, ogroman novac i verovatno izbrisao dugovanja iz prošlosti i klubu dao jednu novu dimenziju u budućnosti.

>>> Ako Zvezda izbaci APOEL, postaje nosilac u kvalifikacijama: Liga šampiona nikad bliža za crveno-bele!

Nakon najuspešnije evropske sezone posle 25 godina, taj san je među navijačima sve izraženiji, a počinje već u sredu 11. jula, kada će fudbaleri Crvene zvezde, predvođeni Vladanom Milojevićem, u Letoniji odigrati prvu utakmicu prvog kola kvalifikacija sa letonskim Spartaksom sa početkom od 18 časova u Rigi.

Šampion Letonije trebalo bi da bude samo zagrevanje za naredno kolo, kojr će najverovatnije biti ključno, a u kome bi Zvezda trebalo da odmeri snage sa APOEL-om.

Međutim, koliko god da su pristalice crveno-belih otpisale Spartaks, sigurno je da Milojević i fudbaleri Zvezde ne razmišljaju tako, jer im je upravo on usadio razmišljanje da nijednog protivnika nikada ne otpisuju, da ga ne potcene i da nikada ne razmišljaju unapred, već samo o prvom narednom protivniku.

VIDEO: Sve o Spartaksu iz Jurmale, Zvezdinom rivalu u kvalifikacijama za Ligu šampiona

Zato, možete biti sigurni da Zvezda neće potceniti Spartaks i da će maksimalno motivisana ući u duel koji se igra u Rigi.

Sudeći po onome što smo imali prilike da vidimo na treninzima i utakmicama tokom priprema u Austriji, Vladan Milojević je za novu sezonu pripremio novu taktiku, nekoliko različitih formacija koje će se menjati u toku same igre, gde će igrači često menjati pozicije, gde će tačno svaki igrač znati gde treba da se kreće bez lopte, kako da se "otvara" u prostor kada lopta dođe do centralnog ofanzivnog veziste, a kako kada je ona kod štopera ili beka...

Zvezda će ove sezone takođe koristiti sistem 4-3-3, ali će se on tokom samog meča često transformisati u 4-1-4-1 ili nešto što liči na 3-4-3, gde će Jovičić biti defanzivni vezista, koji će se "spuštati" između dva štopera i od koga će počinjati akcije, dok će se bekovi istovremeno "podizati" ka liniji centra igrališta uz aut liniju, čime će "širiti" odbranu protivnika.

Na taj način se pronalaze pukotine i kanali koji omogučavaju da se lopta centralno dostavi do veznih igrača, koji dalje, u zavisnosti od kombinacije, vraćaju povratnu, ili propuštaju loptu napadaču, ili je odmah prosleđuju na bok beku, kome krilni napadači odvlače čuvare ulaženjem u sredinu kada je lopta u opasnoj zoni kod ofanzivnog veziste i tako mu omogućavaju prostor za proboj po boku, a istovremeno napadaju kazneni prostor iščekujući centaršut sa boka.

U ovom sistemu ključne su uloge defanzivnog veziste, koji će "glumiti" libera, a nešto slično videli smo i na Mundijalu u igri Hrvatske gde istu ulogu u pokretanju napada ima Luka Modrić.

Bekovi, štoperi i golmani u toj situaciji imaju jasne uloge šta treba da rade i gde tačno treba da budu postavljeni, u zavisnosti od toga ko ima loptu i gde se ona u tom trenutku nalazi, i uvek treba da budu postavljeni tako da budu jedna od opcija za dodavanje, ukoliko ofanzivni igrači protivnika izvrše presing.

Uloga ofanzivnih igrača je ključna za dalje kreiranje akcije i stvaranje prilika pred gol rivala. Često će oni i menjati pozicije i kretanja, ne bi li dodatno zbunili protivnike i to će biti jedno od najjačih oružja Zvezde, kojim će remetiti odbrane protivnika.

Krstičić, Meleg i Ben će biti od krucijalnog značaja u tom delu akcija, a na pripremama su bili među najboljima i njihovi pasovi su bili ključni za stvaranje opasnih prilika. Bitna uloga se očekuje i od Ebisilija, ali je teško očekivati da bi on od starta mogao da zaigra u Letoniji, jer još nije 100 odsto spreman.

Navijači Zvezde mogu da očekuju čvrstu Zvezdu, koju će protivnici teško probijati, sa jakom defanzivnom linijom u kojoj će svi igrači učestvovati u odbrani i vršenju presinga, dok će se, kao po komandi svi transformisati u formaciju za napad čim lopta bude oduzeta, pa će u napadu biti mnogo igrača u završnici, koji mogu da napadnu iz više različitih pravaca.

VIDEO: Fudbaleri Zvezde na putu za Letoniju

(D. Uštević)